Danimarkalı araştırmacılar tarafından yürütülen Polar Portal web sitesine göre, uçsuz bucaksız Arktik bölgesini kaplayan buz tabakası, Çarşamba gününden bu yana günde yaklaşık sekiz milyar ton eriyerek, yaz aylarındaki normal ortalama hızının iki katına ulaştı.
Danimarka Meteoroloji Enstitüsü, kuzey Grönland'da normal ortalama yaz sıcaklığının iki katından fazla, 20 santigrat dereceden fazla sıcaklık bildirdi.
Grönland buz tabakasının en büyük erimesi 2019 yazına kadar uzanıyor.
Ancak web sitesi, bu kez erimenin gerçekleştiği alanın son iki yıldan daha büyük olduğunu ekledi.
2000'den itibaren hızlandı
Buz tabakalarının erimesi 1990'da başladı ve 2000'den beri hızlandı.
Polar Portal araştırmacıları, son yıllardaki kütle kaybının 2000 öncesine göre yaklaşık dört kat daha fazla olduğunu söylüyor.
Grönland buz tabakası, yaklaşık 1.8 milyon kilometre kare ile gezegendeki en büyük ikinci tatlı su buzu kütlesi ve Antarktika'dan sonra ikinci sırada.
Bilim insanları, Grönland'da eriyen buzulun Antarktika'dan sonra dünyanın en büyük ikinci buzul erimesi olduğunu söylüyor.
Bu durumun son birkaç yılda görülen küresel deniz seviyesinde artışın %25'ine neden olduğu tahmin ediliyor.
TIKLAYIN - 23 yılda 28 trilyon ton buzul eridi
Deniz seviyesi 7 metre yükselir
Grönland buz tabakası tamamen erirse, okyanus seviyelerini altı ila yedi metre yükseltmesi bekleniyor.
Erime dönemi Haziran ayından Eylül ayının başlarına kadar uzanıyor.
Sarmal döngüler yaratabilir
Columbia Üniversitesi'nde iklim bilimci olan Marco Tedesco, bu ve buna benzer olayların Grönland'ın iklim yapısını bozabileceğini ve giderek ısınan bölgede geri dönüşü olmayan sarmal döngüler oluşabileceğini söyledi.
Eriyen buzların altındaki daha koyu renkli buzların ve toprağın ortaya çıkmasıyla daha fazla güneş ışığını emen buzullar, bölgenin giderek daha çok ısınmasına sebep olabilir.
(PT)