Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Alpay Azap, grip aşısında katkı maddesi kullanılmasının yeni olmadığını, şu ana kadar ciddi bir yan etkisine rastlanmadığını söyledi.
Ankara Tabip Odası (ATO), domuz gribi ve grip aşısıyla ilgili yaşanan tartışmaları değerlendirmek için bir basın toplantısı düzenledi. toplantıda konuşan Azap "Grip aşısıyla ilgili olarak bilimsel ve klinik çok fazla tecrübemiz var" dedi.
"Şu anda uygulanmakta olan üç aşı ve bunların içerdiği iki katkı maddesi var. Skualen içeren bu katkı maddeleri ile ilgili bilimsel bilgi birikimimiz oldukça fazla. Bu katkı maddelerinden MF59'u içeren bir grip aşısı 1997 yılından günümüze Avrupa'da 20 bin kişinin üzerinde 40 milyon doz uygulanmıştır Diğer katkı maddesi ise bazı firmaların Hepatit B aşısı içinde yer almaktadır ve 10 bin kişi üzerinde uygulanmıştır. Tüm bu uygulamalar sonunda herhangi bir ciddi yan etkiye rastlanmamıştır."
Azap, aşının felç yaptığı yönündeki iddiaların da gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Guillain Barre denen ve felçle seyreden hastalığın, her yıl toplumda bir milyon kişiden 10-20'sinde ortaya çıktığını; aşının Guillain-Barre ile doğrudan ilişkilendirilemeyeceğini ekledi.
“Hastalık, şu an için hafif seyirlidir, ancak bulaşma hızı çok yüksektir. Belli yaş grubunda, özellikle çocuklarda ağır seyredebilir. Aşı ile ilgili endişeler yersizdir. Bu nedenle, hastalığın ağır seyretme riski bulunan gruplarda yer alanlar yani; 6 ay-24 yaş arasındaki çocuk ve gençler, gebeler, kronik kalp ve akciğer hastalıkları olan kişiler, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve hastalığın ağır seyredeceği kişilere bakım verenler yani;6 aydan küçük bebeklere bakım verenler ve sağlık çalışanları aşı yaptırmalıdır.”
Hamilelere katkı maddesi içermeyen aşı yapılmasının sadece tedbir olduğunu vurgulayan Azap, aşı hamileler üzerinde denenmediği için bu önelmein alındığını söyledi.
Gereksiz ilaç kullanılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Azap, hastalığın ilaca direnç kazanmaması için ilaç kullanımına hekimin karar vermesi gerektiğini vurguladı.
ATO, domuz gribi ve korunma yollarını anlatan, sıkça sorulan soruların cevaplandığı bir broşür yayınladı. Broşüre ulaşmak için tıklayın. (EÜ)