Grip aşısına erişim konusu, sonbahar başlarken koronavirüs salgınının da etkisiyle epey tartışıldı. Aşı stoğunun, yurttaşlara nasıl dağılacağı bir belirsizlik olarak günlerce gündemde kaldı.
Ardından, Sağlık Bakanlığı 21 Ekim'de bir açıklama yayımladı ve aşıların belirlenen risk gruplarına ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde yapılacağını duyurdu.
Risk grubunda yer alan yurttaşlar, grip aşısı olup olamayacaklarını e-Nabız üzerinden öğrenebiliyor. Ancak sistemin, o günden bu yana düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.
Koca: 2,3 milyon grip aşımız var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip aşısıyla ilgili 18 Kasım'da yaptığı son açıklamada, Türkiye'nin bu yıl 2,3 milyon aşı tedarik ettiğini ve bu aşıların kademeli olarak risk gruplarına dağılacağını ve o güne dek 600 bin kişinin aşılandığını söylemişti:
"En riskliden başlayarak gruplar tanımlandı. Bu gruplar dışında 80 yaş üstünü de koyduk. Eğer bu noktada böyle devam edersek 75, 70, 65 gibi aşağı doğru indirmeyi hızla planlıyoruz. Bir iki gün içerisinde de sağlık çalışanlarımıza da başlıyoruz."
Risk grubunda kimler var?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) ile Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen risk grupları şöyle:
*65 yaş ve üzeri ve iki yaş altı kişiler,
*Altı ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler,
*Şeker hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar,
*Astım dahil kronik solunum yolu hastalığı bulunanlar,
*Kronik böbrek hastalığı olanlar,
*Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar,
*Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları)
*Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar,
*Aşırı kilolu olanlar,
*Gebeler,
*Sağlık çalışanları.
Bakanlığın resmi sitesinde "Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?" sorusuna verilen yanıt ise şöyle:
"Grip aşısı altı aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk üç ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır."
e-Nabız aralıklarla kontrol edilmeli
Grip aşısı bilgileri, peyderpey e-Nabız'a yükleniyor.
72,64 lira ile ücretlendirilen grip aşıları, renkli reçete kapsamında hastaya özel olarak eczanelerden alınabiliyor.
Sorgulama nasıl yapılıyor?
Grip aşısı risk grubunda olup olmadığını öğrenmek isteyen yurttaşlar, e-Devlet şifresi ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarası kullanılarak da girilebilen e-Nabız sisteminde aşı durumlarını görebiliyor.
(DŞ)