*Fotoğraf: Can Candan
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Boğaziçi Üniversitesi'ne Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Ocak'ta rektör olarak atadığı Prof. Dr. Melih Bulu'ya yönelik protestolar Güney Kampüs'te sürüyor.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 5 Ocak'tan bu yana devam ettikleri rektörlük binasına sırt dönme eylemlerinde 14 haftayı geride bıraktı. Akademisyenlerin açıklaması şöyle:
"Bugün 9 Nisan Cuma. Direnişimizin 96, nöbetimizin 70. günündeyiz. Sizlere basının ve mezunlarımızın alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği kampüsümüzden sesleniyoruz.
"Atanmış rektör ve yardımcıları üniversitemizin seçilmiş kurul ve komisyonlarını tahrip eden uygulamalara bu hafta da devam etti. 2016 yılından beri üniversitemizde Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu'nun (CİTÖK) girişimi ile kurulan bir koordinasyon ofisi bulunmaktadır. Bu ofisin tek çalışanı olan koordinatörümüzün, kısa çalışma ödeneği bahane edilerek ücretsiz izne çıkarıldığını öğrendik.
CİTÖK'ün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, geçen hafta ücretsiz izne çıkarılan Ofis Koodirnatörü Cemre Baytok'un, randevu ve başvuruları yanıtladığı mail adresinin devredildiği duyuruldu. Baytok, mesajında, rektör yardımcısının sekreterine devredilecek adreste 2013 yılından beri yapılmış tüm başvuruların yer aldığını belirtti.
| |
Görev yine Sönmez'in
"Bundan sonra başvuruların CİTOK Komisyonu Başkanı olarak görevlendirilen yine bir rektör yardımcısına, Fazıl Önder Sönmez'e, yöneltileceği ilan edildi. Bu karar Koordinatörlüğü fiilen işlevsiz hâle getirmiştir. Oysa ki, görüşme ve başvuruları hem uzmanlık çerçevesinde hem de çıkar çatışması olmaksızın gizlilik ilkesine bağlı olarak değerlendirecek tam zamanlı bir koordinatörün varlığı elzemdir.
"CİTÖK koordinatörünün görevi ve uzmanlık alanları cinsel tacizin önlenmesi için üniversite bileşenlerine yönelik eğitim programları oluşturmak ve uygulamak, cinsel taciz gibi fiillere maruz kalan kişilere tıbbi, psikolojik, psikososyal ve hukuki destek sağlamaktır.
Deneyimi CİTÖK ile örtüşmüyor
"CİTOK Komisyon Yönergesi'nde başkanın seçimle belirleneceği açıkça yazmasına rağmen göreve atamayla getirilen Fazıl Önder Sönmez'inse söz konusu deneyim ve vasıflara sahip olmadığı açıktır. Bu durum, üniversite mensuplarının maruz kalabileceği cinsel taciz vakalarının bilinmez kılınmasına, mağdurların gerekli kurumsal desteği alamamasına yol açacaktır.
"İktidarın, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararıyla uyumlu olan bu kararı kabul edilmez buluyoruz. CİTOK Koordinatörü derhal görevinin başına getirilmelidir. Atanmış Rektörlük Kurulu, üniversitenin kurumsal yapısının ve akademik işleyişinin teminatı olan kurul ve komisyonları kendine bağlayarak işlevsizleştirmekten vazgeçmeli, demokratik ilkelere, uzmanlık ve liyakate saygı göstermelidir.
2021-04-09 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti No. 70 - 14. Hafta/96. Gün (4/5) - Akademisyenler Açıklaması from Can Candan on Vimeo.
5 bin imzalı istifa talebi
"Bu olumsuz koşullara rağmen, bu hafta da tüm bileşenlerimizle beraber demokratik ve özerk bir üniversite mücadelemize devam ettik. Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi (BUİM) üyeleri, rektör atamasına karşı 5 bin mezunumuzun imzaladığı dilekçeyi Güney Meydan'da sergiledi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
"Mezunlarımız rektör atama kararına karşı açtığımız davaya müdahil oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde yetkili sendika olan Eğitim Sen iki yeni fakülte açma kararına karşı dava açtı. Üniversite Yönetim Yapılandırması Çalışma Komisyonu'nun geçen hafta tamamladığı ara rapor görüş almak için bölümlere gönderildi ve bu hafta bölüm kurullarımızda tartışılmaya başlandı.
Üniversiteler arası dayanışma
"7 Nisan Çarşamba günü akademik özgürlükleri ve özerk üniversiteyi savunan, Boğaziçi'nin de imzacılarından biri olduğu Magna Charta Universitatum Bildirgesi'ni konuşmak için Magna Charta Gözlemevi başkanı ve bir yönetim kurulu üyesi ile çevrimiçi bir panel düzenledik.
"Toplantıda, üniversitelere yöneltilen otoriter saldırılar karşısında uluslararası dayanışmanın imkânlarını, akademik özgürlüğün ve özerkliğin 21. yüzyılda ne anlama geldiğini tartıştık.
"Dün akşam BUİM de Boğaziçi Üniversitesi mezunlarıyla birlikte İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin ve Ankara Üniversitesi'nden kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilmiş bir akademisyenin davetli olduğu bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Üniversiteler arası dayanışmanın öneminin vurgulandığı toplantıda demokratik üniversite mücadelesine dair deneyimler paylaşıldı.
"Direnişimizin 100. günü yaklaşırken tüm grileştirme çabalarına karşı özgür ve çoğulcu kampüs hayatımızı tüm renkleriyle sahiplenmeye devam ediyoruz.
"Atanmış Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi'ne atanmış Selami Kuran'ın istifasını bir kez daha talep ediyoruz. Kabul etmiyoruz. Vazgeçmiyoruz."
(DŞ)