Hükümet ve memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşmelerde, hükümetin 3+4 zam teklifini kabul etmeyen KESK ve Kamu Sen bir günlük grev yaptı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalardan Anadolu yakasındaki grup Sirkeci'den Avrupa yakasındaki grup ise Çapa Tıp Fakültesinden yürüyerek Beyazıt Meydanı'na geldi.
Çeşitli sivil toplum örgütleri ve partilerin de destek verdiği grevde, "AKP zammını al başına çal", "Sefalete teslim olmayacağız", "Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız" sloganları atıldı.
Türkçe ve Kürtçe müzikler eşliğinde halay çeken grup "İnsanca yaşam, insanca ücret" dövizleri taşıdı.
KESK'in toplu sözleşmedeki temel talepleri şöyle:
* Grevli-toplu sözleşme hakkını içeren yasa
* İnsanca yaşayacak ücret
* Güvenceli istihdam
* Tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılması
* Ücretlerin vergi dilim artışından etkilenmemesinin sağlanması
* Kamu emekçisi kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanması
* Sendikalara yönelik baskıların son bulması.
"Grevsiz pazarlık mümkün mü?"
KESK Başkanı Lami Özgen yaptığı konuşmada, yüzde 3 gibi insanlık dışı bir zammın yanında hükümetin konfederasyonların ekonomik, sosyal, özlük, mesleki ve demokratik sorunlara ilişkin önerilerini de görmezden geldiğini belirtti.
"Zaten başından beri grevsiz bir toplu sözleşmenin yapılamayacağı belliydi. Grev olmadan toplu pazarlık olabilir mi? Son kararı hükümetin verdiği bir sözleşmeden bahsedilebilir mi?"
Özgen, Eylül 2011 referandumunda memur yasasına getirilen değişikliğe "evet" diyen konfederasyonlara seslenerek "artık pişman oldum demeniz gerek" dedi.
"Hükümetin ilk teklifine 'dağ fare" doğurmadı diyen Memur Sen, yüzde yarım yükseltmeyle ne oldu dağ fare mi doğurdu. Biz grevsiz toplu sözleşme olmaz diye yasaya karşı çıkarken, sizin hükümete yasa çıksın diye koltuk değneği olduğunuza değdi mi?"
"Zaten maaşlar, yoksulluk ile açlık sınırı arasında"
22 yıllık bir maliye memuru, hükümet yanlısı olduklarını belirttiği yeni işe alınanlarla sürekli aralarında "yeni, eski" sınıflandırması yapılarak ayrımcılığa uğradıklarını söyledi.
Bir kadın öğretmen, zaten hali hazırdaki maaşın açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında olduğunu hatırlatarak özellikle İstanbul'da geçinmenin zorluklarını anlattı.
"70 lira zam hayatımda neyi değiştirebilir ki? Zaten elektrik ve doğalgaz faturasına getirilen zamlarla bu zammın yaşamımıza yansıması mümkün değil."
Arşiv memuru bir kadın da, grevde olmasının sadece zamla sınırlı olmadığını özellikle 4+4+4 eğitim sistemi ile çocuklarına güvenceli bir gelecek bırakamayacağı kaygısı taşıdığını söyledi.
Kamu Sen Taksim'deydi
Grevdeki diğer konfederasyon Kamu Sen ve Memur Sen'e bağlı Eğitim İş de grevi Taksim'de yaptı.
Eğitim-İş 2 No.lu Şube Başkanı Müslüm Baysal, memurlara en az yüzde 25 zam yapılması gerektiğini söylerken, Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, "hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz" dedi.
Toplu sözleşmede son sözü Kamu Hakem Kurulu söyleyecek. Kurul, Bakanlar Kurulu'nun belirlediği 11 üyeden oluşuyor, başkanlığını Sayıştay Başkanı Recai Akyel yapıyor. (NV)