Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde uzlaşmaya varılamadığı için Türk Hava Yolları'nda (THY) başlattığı grevin ikinci gününde.
Düne nazaran greve katılım artıyor. THY Genel Müdürlük önünde bugün yaklaşık 700 çalışan toplandı. İçlerinde pilot, kabin amiri, kotrol amiri ve teknik bölümden çalışanlar var.
bianet'e konuşan Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, şu ana kadar yurtiçi ve yurtdışı toplamda 200 uçuşun iptal edildiğini söyledi.
"Sayımız git gide artıyor. Dün söylemiştik, grevin etkisi 2,3 günde belli olur diye. THY yönetimi, çalışanları sürekli arayarak uçuşa gelmelerini söylüyor. Bu da ne kadar sıkıştıklarını gösteriyor. Çünkü ellerinde artık çalışan kalmadı."
"THY sürekli bizi arıyor"
Grevdeki erkek kabin amiri de kendilerine dünden beri sürekli telefon geldiğini doğruladı.
"Gelin, sizi affedeceğiz. Taksi paranızı öderiz, mutlaka uçuşa gelin denerek sürekli mesajlar atılıyor ve aranıyoruz. THY, elindeki nöbetçileri kullandı. Bu kişilerin 24 saat dinlenmeleri gerekiyor. O yüzden şu anda ellerinde çalışan kalmadı. Edindiğimiz bilgilere göre, okyanus aşırı uçuş için özel bir sertifika lazım. Bu sertifikaya sahip tek kişi kalmamış ellerinde."
Kılıçdaroğlu da desteğe geldi
Greve saat 16:00'da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da gelerek destek verdi.
Airport habere göre ise, THY iptal bilgilerinin gerçeği yansıtmadığını grev sebebiyle iptal edilen uçuş bulunmadığını bildirdi.
Hava İş'e göre, A340 tipi uçaklarla 25, Boeing 777'lerle 7, A320'lerle 157 ve Boeing 737 serisi uçaklarla 153 olmak üzere toplam 342 sefer gerçekleştirildi. Planlanan sefer sayısının toplamı 560 idi. Dolayısıyla 218 sefer yapılamadı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, grev ile ilgili dün yaptığı açıklamada, "THY gibi çok kritik bir kuruluşumuzda grev yapılmasına karşıyız. Orada yapılacak bir grev sadece THY'yi değil, Türkiye ekonomisini etkiler" dedi.
Talepler nedir?
36 saatlik ER Dinlenme hakkının geri verilmesi.
Part time personelle işlerin yürütülmesine son verilmesi.
Sağlık raporu nedeniyle işten çıkarılmalar durdurulması.
Hakların orosedürlerle değil toplu iş sözleşme ile garanti altına alınması.
Yorgunluğa neden olan uçuş programlarının her gün değişmemesi.
Bir tüketici ve yolcu hakkı olan uçuş emniyetini esas alan standartlar olması. Kıdem haklarımızın düzeltilmesi.
Yüzde 3'lük zam istenmemesi.
İşten çıkarılan 305 kişiye yapılan haksızlığa son verilmesi. (NV)
* Fotoğraf: airporthaber.com