Türk Telekom yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ankara'da iki, İstanbul'da iki, Konya'da bir, Erzurum'da bir ve Hatay'da da bir kişinin iş akitleri feshedildi.
"Sebep: grev kırıcılığa engel olmak"
Davranışları, İş Kanunu'nun ''işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı'' maddesi kapsamında değerlendirilen işçilerin iş akitleri, ''sabotajda suçüstü'', ''kablo hırsızlığı'', ''şirket aleyhine müşteri ve 3. kişilere bildiri dağıtma'', ''şirket çalışanlarına saldırı ve darp'', ''şirket çalışanlarını ve müşterilerini tehdit'' iddialarıyla feshedildi.
Söz konusu işçiler hakkında ayrıca savcılıklara suç duyurularında bulunulduğu öğrenildi. Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, 29. gününe giren grevde, grev kırıcılığını önlemeye çalışan üyelerinin iş akitlerinin feshine başlandığını bildirdi.
Konya Cihanbeyli'de bir üyelerinin ''ambardan malzeme çıkarılmasına engel olduğu için'' iş akdinin feshedildiğini belirten Akcan, grevdeki bir iş yerinde bu tür eylemlerin olamayacağını, aksi halde ''grev kırıcılık'' olarak değerlendirileceğini savundu.
Akcan, benzer şekilde ''grev kırıcı'' faaliyetlere engel olmak isteyen ve aralarında sendika temsilcisinin de olduğu bazı üyelerinin iş akitlerinin feshedildiğini söyledi.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da işçilerin iş akitlerinin feshedilmesiyle ilgili, ''Grevdeki işçinin iş akdi feshedilemez. Yasalara aykırı yapılan bu işlemler korsandır'' dedi. İşverenin yaptığı işlem ve davranışlarla ''hukuku çiğnediğini'' savunan Kılıç, ''Grev kırıcılık devam ediyor, keyfilik hüküm sürüyor. Bu tür işlemler yasalara, Anayasa'ya aykırı ve keyfidir. Hukuk dışı bu davranışları kınıyoruz'' dedi. (EZÖ/NZ)