Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) kendi öğrencilerine başkalarının sınav ve ders vermesi haberi üzerine, grevi askıya alarak sınıf ve ofislerine girmek isteyen öğretim görevlileri polis tarafından engellendi.
Bir başka öğretim görevlisi tarafından, öğrenciyi zorlayarak yapılan bir sınavın kağıtlarını dersin kendi öğretmeninin toplamaya kalkması sırasında Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOÖES) Başkanı Adnan Eraslan darp edilerek ve yaka-paça sürüklenerek dışarı çıkarıldı.
Diğer öğretim üyelerinin de LAÜ’ye girişlerine rektör emri uyarınca polisler tarafından izin verilmedi. Sendikalı LAÜ’lüler, olayı Cumhurbaşkanlığı ve Meclis önünde protesto ettiler. Cumhurbaşkanı olayla ilgileneceği sözünü verdi.
Ancak üniversite yönetiminin sendikalılara karşı sert müdahaleleri devam ediyor. Dün (21 Mayıs) altı kişinin işten çıkarılmaları resmi yazılarla kendilerine bildirildi. İşten çıkarılma yazılarını alan öğretim üyeleri şöyle:
Prof. Dr. Demet Eryıldız, Prof. Dr. Semih Eryıldız, Yard. Doç. Dr. Meltem Onurkan Samani, Yard. Doç. Dr. Ercan Gündoğan, Öğr. Görevlisi Sibel Kaymakamoğlu, Öğr. Görevlisi Enis Faslı.
Dokuz öğretim görevlisi de ödeneksiz işten uzaklaştırıldı. İsimleri şöyle:
Yrd. Doç. Dr. Özlem Salman Günalp, Yrd. Doç. Dr. Gözen Elkıran, Yrd. Doç. Dr. Youssef Azmoun, Yrd. Doç. Dr. Reyhan Tutumlu, Nafi Özmenek, Çağda Kıvanç, Joan Dean, Yrd. Doç. Dr.Metin Çolak, Erol Tarhan.
Daha önce de Prof. Dr. Erdal Türkkan ve Doç. Dr. Filiz Seçim Tiryakioğlu sendikalandıkları için işten çıkarılmışlardı.
Üniversitede grev 12 Mayıs'ta başlamıştı, öğretim görevlilerinin şikayetleriyse şöyleydi:
- LAÜ’de hiçbir akademik organ ya da kurul, akademik kurallar ışığında bağımsız iş yapabilme olanağına sahip değil. Yönetim işten çıkarma ve işe alma konularında yine tamamen keyfi ve baskıcı bir tavır sergiliyor.
Toplam ders yükleri ve mesai günleri konusunda belirli bir düzenleme olmadığından bu konuda üniversite düsturuna aykırı uygulamalar –Cumartesi/Pazar günleri aniden işe çağrılma ve gelmek zorunda bırakılmak, hiçbir ek mesai ödemesi olmadan akşam saatleri çalışmak durumunda bırakılmak, haftada 20 saatin çok üstüne çıkabilen ders yükleri gibi- söz konusu.
LAÜ yönetimi olarak tanımlanan grup Rektör, iki Rektör Yardımcısı ile Mütevelli Heyeti Başkanı’ndan oluşuyor. Tüm kararlar neredeyse bu üçlü tarafından alındığı gibi, Mütevelli Heyeti ya da Senato onayına sunulmadan uygulamaya koyuluyor.
- Doktorasının YÖK geçerliği olup olmadığı meçhul Yard. Doç. Dr. Akın Cellatoğlu’nun Rektör Yardımcısı olarak görev yapması yanında, Üniversite Genel Sekreteri, Satın Alma Müdürü, Bilgi İşlem Daire Başkanı gibi görevleri de yüklenmesi, aynı zamanda ihale komisyonunda da birden çok ünvanı taşıyarak yer alması. (EZÖ/GG)