"Novamed'de 316 işçi var. 81 kişi grevde, diğerleri içeride çalışıyor. Bu koşulda ileri ekonomik haklar elde etmemiz zordu. Biz başından beri stratejiyi sendikanın kabul edilmesi üzerine kurmuştuk. İşveren, sendikayı kabul etti. Bu bizim için çok önemli. Bunu grevin başarısı olarak nitelendiriyoruz."
Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkan'ı Mustafa Öztaşkın, bianet'e grevin bugün (18 Aralık) saat 10'da imzalanacak sözleşmeyle resmen biteceğini aktardı. Öztaşkın, ücret ve diğer sosyal haklar konusunda sendikanın fazla bir talebi olmadığını belirtti.
"Sözleşme bugün imzalanacak"
İmzalanacak üç yıllık anlaşmada yer alan diğer noktalar şöyle:
- Ücrette ilk yıl yüzde beş, 2. ve 3. yıl yüzde dört artış,
- Yılda 300 avro sosyal hak ödemesi,
- Çalışma düzeni, mesailer ve yıllık izinler iş kanununda yer alan hükümler çerçevesinde düzenlenecek.
Öztaşkın, bir aksilik olmadığı takdirde bugün sözleşmenin imzalanacağını vurguladı.
"Grevin başarısı ilk olarak greve giden kadınların inançlı ve kararlı mücadelesine bağlanabilir. Bunun yanında Türkiye'deki kadın hareketinin simgesel direnişine dönüşmesi ve son olarak uluslararası sendikal hareketin desteği, grevin başarıya ulaşmasında etkili oldu."
Grevdeki 81 kadının talepleri neydi?
Almanya merkezli Fresenius Medical Care'ye (FMC) ait fabrikada işçiler 26 Eylül 2006'da greve gitmişti. Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar örgütlenerek Novamed İşçileriyle Dayanışma Platformu'nu kurmuş ve işçilere destek olmuştu. Grevdeki kadınların talepleriyse şöyleydi:
- Sendikal örgütlülüklerinin tanınması, iş güvencelerinin garanti altına alınması.
- "İnsanca" koşullarda çalışabilmek.
- Daha yüksek bir ücretle çalışmak.
- Akort çalışmanın ortaya çıkardığı karper tünel sendromu gibi hastalıklarla mücadele edebilmek, zehirli solüsyonlar solumadan sağlıklı koşullarda çalışmak.
- Çalışırken tuvalete gitmek gibi ihtiyaçlarını baskı altına almamak.
- Şefleri ya da yöneticileri tarafından aşağılanmamak.
İşçiler neden greve çıkmıştı?
Novamed'de daha önce kadınlar, günde sekiz saat çalışıyor, 35 dakika yemek molası verebiliyor, hamile kalmak isteyenlerin sıraya girmesi gerekiyordu. İşçiler, bianet'e laboratuardan çıkarken, "tuvalete gidiyorum", "elimi yıkayacağım" gibi mazeretler bildirmek zorunda kaldıklarını vurgulamıştı:
"Sendikanın adı geçmeye başlayınca, koşulları iyileştirmeye başladılar. Sendika gelmeden biz bu uygulamaları başlatıyoruz düşüncesini yerleştirmek istediler. Şimdi de yaptıklarını inkara kalkışıyorlar. Ama aramızda bu uygulamalar döneminde hamile kalmış, çocukları olmuş arkadaşlar var." (GG/TK)
* Fotoğraflar: Nilgün Yurdalan