"Beraber çalıştığımız arkadaşların maaşı durup dururken bin 650-bin 700 YTL oldu. Bizimki bin 100'lerde kaldı. Sebep ne? Aynı işi yapmıyor muyuz?"
Türk Telekom İstanbul Karaköy Şubesi grev gözcüleri "Mutlaka işverenin maaş farkını neye göre belirlediğini sorun" diyorlar, çünkü onlar en çok bunu merak ediyor.
"Bir gerekçe gösteremez Telekom, gerekçeleri yok ki... Yazık, günahtır..."
bianet'in konuştuğu işçiler arasında bin 700 YTL maaşla çalışan da vardı, bin 100 YTL maaşla da... "Eşit işe, eşit maaş" için birbirlerine destekler...
Kapsam içi-Kapsam dışı işçiler
Türk Telekom'da, Telekom tarihinin ilk grevine giden Haber-İş Sendikasının İstanbul Avrupa Yakası Şube personelinden Nurhayat Boğa, işçiler arasındaki maaş farkının Telekom'un çalışanlarını kapsam içi-kapsam dışı olarak ayırmasıyla oluşturduğunu anlattı.
"Kapsam içi sendika üyesi olabilcek durumda olan işçilere deniyor. Kapsam dışı çalışanlar sendika üyesi olamıyorlar ve toplu iş sözleşmesi şartlarından yararlanamıyorlar. Kapsam dışı olanların maaşı daha fazla."
İşçiler hala "Tatlıya bağlayalım" diyor...
Karaköy'deki grev gözcüleri talep ettikleri miktarın Telekom'un bir yıllık karının yüzde altısına denk geldiğini söylediler.
"Biz yine 'Tatlıya bağlayalım' diyoruz. Aslında hiçbir zaman grev taraftarı olmadık. Sekiz aydır anlaşmak için uğraşıyoruz, bu bizim esnekliğimizi gösterir. Ama işverenden hiçbir yakınlık görmedik. Grevin uzun sürmesi ulusal bazda iletişimi olumsuz etkiler. Diliyoruz ki en kısa zamanda sendika ve işveren anlaşsın..."
Telekom'un sabotaj iddialarını "talihsiz açıklamalar" olarak niteleyen işçiler, "20 yıldır burada çalışıyoruz, buradan ekmek yedik; ekmek yediğimiz yere ihanet edecek insan değiliz" dediler.
"İnsanları itham etmek kolay. Yapanı yakalasınlar, resimlerini çeksinler, tazminatsız göndersinler. Ama böyle suçlamak çirkin. İşverenin açıklamaları gösteriyor ki, grev uzayacak..."
Ne olmuştu?
Telekom yetkilileri, tarafların dün (16 Ekim) uzlaşamadan masadan kalkılmasından sonra iller arasındaki santralleri birbirine bağlayan fiber optik kablolardan Adana-Ceyhan arasındaki bölümünün kesildiğini iddia etmişti.
İddiaya göre yarım saat içinde Edirne yurtdışı, İzmir’de iki ayrı güzergah, Bursa’da iki ayrı güzergah, Afyon-Burdur, Adana-Ceyhan, Ankara-Ümitköy-Çeltikçi, Mersin-Antalya, Batman ve dört ilçesindeki fiber optik kablolar da birbiri ardına kesilmiş, Telekom yetkilileri "sabotaj" olduğunu savunmuştu.
Telekom tarihindeki ilk grev Haber-İş sendikası yöneticileri ve Türk Telekom Ankara İl Müdürlüğünde çalışan işçilerin dün (16 Ekim) sabah saat 08.00’de Müdürlük önünde toplanmalarıyla başlamıştı. (GG)