7 Mayıs 2011 Cumartesi günü, Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş. ye ait gümüş madeni tesisinin siyanür havuzundaki çökme sonrası bölgeye giden Greenpeace ekibi açıklama yaptı.
Kapasitesi 25 milyon m3 olan atık barajında şu anda 15 milyon m3 siyanürlü sıvının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Greenpeace üyeleri, bölgede beklenen şiddetli yağmura dikkat çekti.
Açıklamada şöyle dendi:
* Yağmurun şiddeti devam ettiği takdirde üç gündür çeşitli yamalarla ayakta tutulmaya çalışılan baraj duvarının, havuzda tutulan 15 milyon metreküplük siyanür ve ağır metal içeren atık yükünü kaldırması ihtimali çok düşük.
* Olası bir felakete karşı bölgede yaşayan yüzlerce insanın hayatı için acilen bölgenin boşaltılması ve her tür acil sağlık hizmetinin getirilmesi şarttır."
* Çevre ve Orman Bakanlığı'nın siyanürle üretim yapan tesiste yaşanan vakanın tam olarak nedeninin halen açıklanmamış durumda.
* Eti Gümüş AŞ tesislerinde daha önce de ara ara sızıntıların olduğuna dair iddialar bulunuyor.
* Türkiye'de hâlâ ısrarla siyanür liç yöntemi ile işletilen madenlerin devam ediyor olması ve hatta yenilerinin planlanması benzer risklerin her an devam ettiği anlamına geliyor.
* Böylesine ciddi bir felaket kapıdayken Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 1 gram bile siyanür sızmadığına ve risk olmadığına dair açıklamaları son derece yanıltıcı ve umarsızcadır.
* Bahsedilen kimyasalların yaratacağı tehlikeyi düşününce, bir ülkenin Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın her tür hazırlığı yapmış olması gerekir. Ancak Kütahya'da tesis civarındaki köylerde böyle bir önlem ve hazırlık yok. Orada yaşayanlar tamamen kaderlerine terk edilmiş durumda.
* Eti Gümüş AŞ tesisinin tüm faaliyetlerinin durdurularak daimi olarak kapatılması ve böylesine büyük bir halk sağlığı ve çevre üzerinde tehlike oluşturacak yetersizliğinden dolayı cezalandırılması gerekiyor. Bu talep siyanür kullanılan tüm madencilik tesisleri için geçerli. (HK)