Greenpeace Uluslararası Çevre Vakfı'nın Montreal'deki Politik Danışmanı Bill Gare, Kanada Montreal'de düzenlenen, Birleşmiş Milletler buluşmasını değerlendirdi;
"Kyoto Protokolü bugün, iki hafta öncesine göre çok daha güçlü" dedi.
Gare "Tarafların ilk tarihi toplantısı (MOP1) iklim değişikliğinin, dünyanın en fakir insanlarına ve neticede de hepimize yönelik tehdidinin büyüklüğünü onaylamak açısından önemliydi. Burada alınan kararlar ise uzun dönemli tedbirler için gereken yolu açıklığa kavuşturdu" dedi.
Bush Yönetimi anlaşmaya zorlandı
Greenpeace'in açıklamasına göre, Bush yönetimi süreci raydan çıkarmaya çalıştı, hatta durumu müzakereleri terk etme noktasına getirdi. Ancak katılımcılar durumu önemsemedi ve devam etti. Bush yönetimi yeniden masaya dönmeye ve uluslararası topluluk ile anlaşma içine girmeye zorlandı. Greenpeace bu durumu ABD sivil toplumunun varlığının, konuşmalar üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği yönünde yorumladı.
Protokolde, ABD yönetimi, uluslararası karbon ticaretini öngören, çok taraflı BM iklim değişikliği rejiminden uzaklaşmaya ve kendi geliştirdiği gönüllü faaliyetler ve "ortaklık" yaklaşımını benimsemeye ikna etmeye çalıştı. Ancak hükümetler Mayıs 2006'dan başlayarak Kyoto Protokolü'nün ikinci taahhüt periyodunu görüşmek üzere ek toplantılar koyma fikri üzerinde anlaştılar.
İklim değişikliği yardımında öncelik yoksul ülkelere
Tarafların anlaştığı konular:
* Kyoto Protokolü'nün ikinci taahhüt dönemi (2013-2017) için, sera gazı salımı azaltımları hedeflerini müzakere etmek üzere yeni bir oturuma acil olarak başlamak. En kısa zamanda söz konusu müzakereleri sağlamak üzere özel bir grup kurulacak. Greenpeace, karbon pazarlarının devamlılığını garanti altına almak ve hükümetlerin daha derin sera gazı salımı azaltım hedeflerini yerine getirmek üzere siyasi tutum ve tedbirler yürütmesine olanak vermek için, bunun gerekli olduğunu söylüyor.
* Kyoto Protokolü'nün geliştirilmesine ve yeniden gözden geçirilmesine hemen başlamak. Yürürlükteki sözleşmenin ışığında, söz konusu gözden geçirme süreci gelecek seneki toplantıda resmi olarak başlayacak.
* Geri kalmış ülkelerin iklim değişikliği etkileriyle başa çıkabilmelerine yardımcı olabilmek için beş yıllık faaliyet tatbikatı. Bu program, iklim değişikliğinin dünyanın en fakir kesimini öncelikle etkilediği, gelecek yıllarda durumun daha da kötüleşeceği gerçeğine yönelik olarak başlayacak. Greenpeace, bunu sağlamanın, sanayileşmiş ülkelerin ahlaki, siyasi ve yasal sorumluluğu olduğunu belirtiyor. (EÖ/TK)