Haberin İngilizcesi için tıklayın
Greenpeace, İzmir, Kemalpaşa’da’ boş bir alana atılmış olan ithal plastik atıkların “çevre koşullarına uygun olmayan şekilde depolandığı” gerekçesiyle sorumlular hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Alanda dün incelemede bulunan Greenpeace yetkilileri, yanında bir de ev bulunan alanda plastik ambalaj atıkları olduğunu görüntüledi.
Greenpeace Akdeniz, tonlarca plastik atığın bulunduğu alanın kime ait olduğu, atıkların nereden, ne zaman oraya getirildiği ve neden denetim yapılmadığına dair soruların açıklığa kavuşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve çağırdı.
“Çöplerin etrafında tarım arazileri var”
Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, plastik atık ithalatının yasaklanması gerektiğini belirtti:
“İzmir Kemalpaşa’da depo alanı olmayan ve çevresinde tarım arazileri olan bir bölgede ortaya çıkan tonlarca plastik çöp, bir süre önce Türkiye’ye yönelen plastik çöp ithalatının nasıl bir çevre suçuna neden olduğunun açık kanıtı.
“Greenpeace olarak, söz konusu alanda, yer alan tonlarca plastik çöp içinde, İtalya menşeli plastik çöplere rastladık. Doğaya karşı işlenen bu suça karşı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Bu çöplerin hukuksuz bir şekilde nasıl Türkiye’ye geldiği, ne zaman geldiği, neden denetimlerin yapılmadığı ve bu suçun sorumlularına ilişkin ceza soruşturma sürecini takip edeceğiz."
Bayram yetkilileri göreve çağırdı:
“Türk Ceza Kanunu’na göre, atıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı Türkiye’de ithal plastik çöplerin neden olduğu çevre suçlarının yaygınlaşmaması için atık ithalatını yasaklamaya, bu konuda hukuka uygun politikalar üretmeye çağırıyoruz.”
Evrensel gazetesinden Özer Akdemir’in haberine göre de Kemalpaşa’da depolanmış yaklaşık 500 ton atık plastik ve çöpün içerisinde tehlikeli atık sınıfından malzemelerin de olduğu iddia edildi. Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman atıkların içerisinde “kırmızı kod” olarak adlandırılan çevre ve sağlık açısından ölümcül riskler barındıran tehlikeli atıkların da olduğunu söyledi.
Türkiye, en çok plastik atık alan üç ülkeden biri
Greenpeace Doğu Asya’nın raporuna göre, Çin’in 2018’deki plastik ithalat yasağının ardından plastik atıklar en çok Malezya, Vietnam ve Tayland’a gönderildi.
Ancak bu ülkelerin hızlı bir şekilde ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından ihracat Endonezya, Hindistan ve Türkiye’ye kaydı.
Rapora göre Türkiye’nin ithalatı 2016 yılının başında aylık 4 bin tondan, 2018'in başında aylık 33 bin tona yükseldi. İthalat, 2018 yılının ortalarında aylık 20 nim tona geriledi ve sabit kaldı. (AS)