Davos'a katılan Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo toplantıda "değişen doğanın gücünün" tartışılması gerektiğini söyleyerek "Davos'ta bulunan çoğunluk enerji kaynaklarımızı kömüre bağımlı tutuyor ama yenilenebilir enerji endüstrisi üzerinden çok daha fazla iş sağlanacağı da kabullenilmesi gereken bir gerçek" dedi.
Dünyayı yeniden şekillendirmek
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos’ta gerçekleşen 44. Yıllık Toplantısı WEF Başkanı Klaus Schwab’ın konuşması ile başladı. 25 Ocak Cumartesi gününe kadar sürecek toplantıların ortak konusu, “Dünyayı yeniden şekillendirmek: Toplum, siyaset ve iş dünyası açısından sonuçları”.
Şirketler için giriş ücretinin $250,000 olduğu toplantıya toplam 100 ülkeden iki bin 500'den fazla katılımcı çeşitli konuları tartışacak.
Schwabb konuşmasında toplantının başarılı olması için katılımcıların tartışmalara beyinleri, kalpler, ruhları ve sağlam sinirlerle katılmaları gerektiğini söyleyerek "WEF’nun misyonu olan dünyanın içinde bulunduğu durumu iyileştirmek için, bu değerler önemli" dedi.
"Yenilenebilir enerjide iş var"
Toplantıya da katılan Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo Huffington Post’taki blogunda toplantının belirlenen temasına dikkat çekerek şunları yazdı:
“Sanırım WEF kurucusu Klaus Schwab’ın dili sürçtü, doğanın değişen gücü yerine gücün değişen doğası dedi. Doğal felaketlerin artmasına neden olan iklim değişimini önlemek için dünyanın kalan fosil yakıtlarını yeraltında bırakmak gerekiyor. Davos’ta bulunan çoğunluk enerji kaynaklarımızı kömüre bağımlı tutuyor ama yenilenebilir enerji endüstrisi üzerinden çok daha fazla iş sağlanacağı da kabullenilmesi gereken bir gerçek.”
Greenpeace Akdeniz verilerine göre dünyadaki yıllık karbondioksit salımlarının %41'ini oluşturan kömürlü santraller, iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri.
Türkiye’de 21 kömür termik santrali bulunuyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde 80’den fazla yeni kömürlü termik santral kurulması planlanıyor.
Davos'ta Gazprom ve petrol protestosu
Greenpeace toplantının yapıldığı Davos’ta Kuzey Kutbu’ndaki petrol aramalarını ve Gazprom şirketini de protesto etti.
AFP’nin haberine göre Greenpeace’ten Nadine Berthel, petrol aramalarının sadece kutup ayılarının yaşam alanlarını tehdit etmediğini, ayrıca çevre için de tehlikeli olduğunu söyledi. (EA)