Geçtiğimiz cuma günü "Nükleer Santral İstemiyoruz" pankartı açarak sekiz çadır ve nükleer atığı simgeleyen varillerle direnişe başlayan Greenpeace üyeleri son olarak meydana "Başbakan'dan yanıt bekliyoruz" yazılı büyük bir pankart astı.
Bu arada çadır sayısı 15'e yükselen gruba Halkın Sesi Partisi'nden (HAS Parti), yazar Buket Uzuner'e birçok yerden destek gelmiş.
"Yıldız'ın açıklaması tedirginliklerini gösteriyor"
Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası sorumlusu Pınar Aksoğan, kurum ve bireysel bazda pek çok yerden destek almalarına rağmen hala Başbakan'dan yanıt alamadıklarını söylüyor.
"Eski Enerji bakanı Taner Yıldız 2071'e kadar nükleer santralleri kapatacağız açıklaması yaptı. Biz cevabı Başbakan'dan bekliyoruz, ama bu da gösteriyor ki bir tedirginlik yarattık. Dünyada santralleri kapatmaya yönelik büyük bir gelişme var; ama biz de açılmak isteniyor."
"Parti, sendika, sanatçı her yerden destek var"
Motivasyonlarının hiç düşmediğini ve kararlı olduklarını söyleyen Aksoğan, "Yanıt alana kadar buradan ayrılmayacağız." diyor ve şöyle devam ediyor:
"Çadırlarımız giderek artıyor. Her yerden destek geliyor, sanatçılar, yazarlar: Buket Uzuner, Moğollar, Çilekeş. Sıradan vatandaşlar sürekli ihtiyacınız var mı diye soruyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticileri bu sabah gelerek Kılıçdaroğlu'nun Silifke'de yaptığı "nükleer santral istemiyoruz" açıklamasını söyledi. Biz de seçim beyannamelerinde tam tersinin yazılı olduğunu söyledik. CHP'den bu konuda resmi bir açıklama gelene kadar ikna olmayacağız.
HAS parti beyannamesinde nükleere karşı olduğunu söyleyerek bize desteğe geldi. Cuma Sebahat Tuncel'i bekliyoruz. Yarın sendikalar geliyor."
"Meydanda olmak gerçek demokrasi"
Hazar Tunca gruba çadırını alıp bireysel olarak destek verenlerden ilki; dünyadaki meydan işgallerinin neleri değiştirdiğini görüp destek vermek için gelmiş.
"Meydanda olmak gerçek demokrasidir. Taksim'de isyanlar başladı. İnsanlar birkaç gün izledi. Ne olup bittiğini anlamaya çalıştılar. Sonra her kesimden insan destek vermeye başladı. Üç gündür polis burada değildi ama çoğalmamız onların da dikkatini çekti; bugünden itibaren hazırlıklı bekliyorlar."
"Güneş bize 'enayisiniz' diyor"
Müzisyen Serap Yağız, konserlerinde güneş panelleriyle enerji üreterek konser verdiklerini ve insanlara yenilenebilir enerjiyi anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
"Türkiye'de ilk defa güneş paneliyle çalışan enerjiyle bir konser verdik. İnsanlara kendi enerjiniz üretebileceğinizi anlatmaya çalışıyoruz. Güneş bize gülüp dalga geçiyor enayiler diyor bize. Siz bir güneş ülkesisiniz ben size gülüyorum ama siz yerin altından pis şeyleri çıkarıyorsunuz."
"Türkiye'nin yüzde 64'ü nükleer istemiyor"
Greenpeace toplanma amaçlarını şöyle açıklamıştı:
"Bizler, 12 Haziran seçiminin öncesinde tüm partilere sesleniyoruz 'Nükleercilerin değil, milletin vekili olun!' diyoruz. Türkiye halkının %64"ü nükleer santral istemiyor, %86.4'ü ise nükleer santrale yakın bir yerde yaşamak istemiyor. Kamuoyundan ziyade kârı düşünen hükümet halkın isteklerine sırtını çevirip bu tehlikeli enerji türünü dayatıyor. Yaşam hakkımızı tehlikeye sokuyor.
"Dünya nükleerden vazgeçerken, Türkiye halkı nükleer istemediğini açıkça dile getirirken: tüm partileri, şirketlerin değil milletin vekili olmaya çağırıyor ve nükleer enerjiden vazgeçtiklerini açıklamalarını talep ediyoruz." (NV/ŞA)
Fotoğraflar: Roland Harper