Fotoğraf: Greenpeace / Çan
Türkiye’nin en eski ve kirli en az 15 adet kömürlü termik santraline 2,5 yıl daha havayı kirletme izni veren Torba Kanunun 50. Maddesi’nin dün TBMM’de AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.
TIKLAYIN - 15 Termik Santral AKP-MHP Oylarıyla 2,5 Yıl Daha Filtresiz Çalışacak
15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını iki buçuk yıl daha erteleyen kanun teklifinin yasalaşmasının ardından açıklama yayınlayan Greenpeace “Aynı yasa teklifi Şubat ayında Meclis’e geldiğinde siyasi partiler oy birliği ile buna izin vermedi. Görünürde kimse bu santrallerin havayı kirletmesini istemiyor ama bu santrallerin 2,5 yıl daha havayı kirletmesine izin verilmesi” ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - Termik Santraller Torba Yasayla Havayı İki Yıl Daha Kirletecek
TIKLAYIN Termik Santrallere Çevre Yatırımı Zorunluğunu Erteleyen Madde 45 Geri Çekildi
Greenpeace adına konuşan dernek avukatı Deniz Bayram şöyle konuştu:
‘‘Türkiye’nin en kirli santralleri, çevre yatırımlarını yapmadığı için 6 yıldır havayı kirletiyor, insanları hasta ediyor. Greenpeace Akdeniz, Temmuz ayında söz konusu 15 santralden ikisinin yer aldığı Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek’te yaptığı 24 saatlik hava ölçümü sonucu hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katı olduğunu ortaya çıkarmıştı.
“Bu santrallere karşı Anayasa Mahkemesi daha önce iki kez çevre hakkını savunan kararlar verdi, şirketlere dur dedi. Aynı yasa teklifi Şubat ayında Meclis’e geldiğinde siyasi partiler oy birliği ile buna izin vermedi. Görünürde kimse bu santrallerin havayı kirletmesini istemiyor ama bu santrallerin 2,5 yıl daha havayı kirletmesine izin verilmesi Türkiye’de temiz hava hakkının korunmadığının en açık göstergesidir.’’
Greenpeace kapatılmaları için başvurmuştu
Greenpeace Derneği daha önce Zonguldak, Çanakkale ve Afşin-Elbistanlılar ile birlikte baca filtresi olmadan çalışan 15 kömürlü termik santralin kapatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurmuştu.
2013’te kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019’un sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan zehirli gazları altı yıl boyunca doğrudan havaya saldı.
Verilen sürenin dolmasına iki ay kala Meclis’te dün akşam kabul edilen Madde 50 yasa teklifi ile bu santrallere çevre yatırımlarını yapmaları için verilen süre 2,5 yıl daha uzatıldı.
Yasa hangi santralleri kapsıyor?
- Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali
- Şırnak / Silopi Termik Santrali
- Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
- Karabük / Kardemir Termik Santrali
- Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
- Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
- Manisa / Soma A Termik Santrali
- Manisa / Soma B Termik Santrali
- Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler)
- Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali
- Ankara / Çayırhan Termik Santrali
- Muğla / Yeniköy Termik Santrali
- Muğla / Kemerköy Termik Santrali
- Bursa / Orhaneli Termik Santrali
- Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali
Yasayla ilgili süreç2013 yılında, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ilk yürürlüğe girdiğinde, yasanın Geçici 8. Maddesi ile kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2018'e kadar süre tanındı. 2014 yılında Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 56. maddesi gereğince, çevre yatırımlarının bu kadar ertelenmesinin anayasaya aykırı olduğuna karar vererek Geçici 8. Madde'yi iptal etti. 2016 yılında kanunda tekrar düzenleme yapıldı ve çevre yatırımlarının tamamlanması için verilen süre Aralık 2019'a kadar uzatıldı. Şubat 2019'da söz konusu santrallerin çevre yatırımlarına iki yıl daha erteleme getiren Maden Kanunu Teklifi'nde yer alan 45. Madde, tüm siyasi partilerin ortak önergesi ile Maden Kanunu teklifinden çıkarılarak komisyona geri çekildi. |
(HA)