Adını bölgedeki çocukların körebe oyununa verdikleri isim olan gözmeceden alan Aydın Sevinç’in ilk belgesel filmi, milletvekili Sebahat Tuncel, pedagog Ayten Zara Page, hukukçu Mehmet Uçum ve sanatçılar Olgun Şimşek ile Nilüfer Açıkalın’ın katıldığı etkinlikle gösterildi.
Çocuklar İçin Adalet Girişimi’nin düzenlediği etkinlikte Açıkalın, girişimin sözcülüğünü yaparken hukukçu Uçum “terörist” olarak suçlanan çocukların yetişkin olarak yargılandıklarına dikkat çekti ve biran önce TMK kapsamında çocuklara özel düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
Pedagog Page ise gözaltına alınan, yargılanan ve cezalandırılan çocukların yaşadıkları travmaları anlattı. Page’nin ardından oyuncu Olgun Şimşek, İsviçre’de yaşadığı için gösterime katılamayan yönetmen Aydın Sevinç’in gönderdiği mektubu okudu. Mektubunu “Bu çocuk belgeseli değildir, bu benim filmim de değildir, bu orada yaşayan çocukların hayatıdır ve onların hayatlarına dair anlattıklarından daha güçlü söyleyecek hiçbir sözüm yok” diye bitiren Sevinç’in ardından DTP milletvekili Sabahat Tuncel bir konuşma yaptı.
Daha önce Gözmece’yi izlediğini söyleyerek böyle bir film yaptığı için yönetmeni tebrik eden Tuncel “Buraya gelirken ‘Kimin umurundaki bu çocukların yaşadıkları?’ diyordum ama buradaki 60-70 kişi bile çok önemli. Demek ki birilerinin umurundaymış” dedi.
Çocuklar anlattı
Tuncel’in konuşmasının ardından 45 dakikalık belgesel filmin gösterimine geçildi. Yönetmen Sevinç önce kamerasını cezaevine girip çıkmış bir çocuğa yöneltiyor ve soruyor: “Cezaevinde nasıl vakit geçiriyordunuz?” “Gözmece gibi oyunlar oynuyorduk” cevabıyla filmin adının nerden geldiğini öğreniyoruz.
Bölgedeki çocuklar körebe oyununa gözmece diyorlar. Başbakan Erdoğan’ın “Çocuk da olsa kadın da olsa gereği yapılacaktır” sözleri eşliğinde eylemlerde polis kurşunuyla yaşamını yitiren çocukların ailelerine geliyor sıra. 7 yaşındaki Enes Ata’nın teyzesine giderken meraktan izlediği kalabalık arasında öldürülüşünü babası anlatıyor, çocuklarını kaybeden annelerin, “ölene kadar bu işin peşini bırakmayacağım” sözleri babanın sesine ses katıyor. Sadece hüzün ve öfke yok “Gözmece”de. Sıra Diyarbakır Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerde yer alan, Çocuk Festivali’ne katılan çocuklara gelince şenleniyor ortalık.
“Her şeye rağmen biz kendi dilimizde konuşmaya, oyunlar oynamaya devam edeceğiz” diyorlar. Yönetmen Sevinç filmin sonunda ilginç bir yönteme başvurarak kurgusunu yaptığı filmini, yine filmde yer alan çocuklara izletiyor ve onların tepkisini de filmin sonuna ekliyor. Çocuklardan biri yönetmene “Bu görüntüler diğer çocukların psikolojisini bozabilir” diyerek uyarıyor, bir diğeri “Biz bunları burada her gün yaşıyoruz, bizim her gün psikolojimiz bozuluyor, onlar da ne yaşadıklarımızı görsünler” diye ona karşı çıkıyor. İşte o an çocukların “büyüklerden” çok daha düşünceli olabildiğine bir kez daha şahit oluyoruz. Kaçıranlar Gözmece’yi, 18 Nisan Cumartesi saat 16.00’da Rengahenk Sanatevi’nde izleyebilir.(SÇ/EÜ)