Yunanistan'da bu haftasonu (6 Mayıs) seçim var. Erken genel seçimlerde geleneksel olarak öne çıkan iki büyük partinin yanı sıra çok sayıda küçük parti de yarışacak.
Büyük ekonomik kriz süresince iki büyük partinin, sosyal demokrat PASOK ve muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin aciz kaldığını düşünen Yunanistan halkı bu partilere karşı güvenini kaybetmiş gözüküyor.
Onlarca küçük parti ülkede uygulanan ve halkı zor duruma sokan tasarruf politikalarına karşı oluşlarıyla belirginleşiyor.
Buna karşın PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi Avrupa Birliği ve IMF'nin ülkeye dayattığı kemer sıkma politikalarını destekliyor. Zaten tam da bu nedenle halkın tepkisini topluyorlar.
Yunanistanlılar iki partiyi de son iki yıldır uygulanan ekonomi politikalarından, acı reçetelerden ve ekonomik büyümenin sıfırlanmasından sorumlu tutuyor.
Büyük partilerin bu durumu dolayısıyla iki gün sonraki seçimlerden koalisyon hükümeti çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Yunanistan anayasasına göre eğer bir ay içinde hükümet kurulamazsa haziranda yeniden seçim yapılacak.
Çok partili parlamento tahmini
32 partinin katılacağı pazar günkü seçimlerde 10 milyona yakın seçmen oy kullanacak. Tahminler 300 sandalyeli parlamentoya 10 civarında partinin temsilci göndereceği yönünde. Oysa son seçimlerde iki büyük parti oyların yüzde 78'ini toplamıştı.
Yunanistan'da, ülke 1975'te cunta yönetiminden kurtulduğundan bu yana ya PASOK ya da Yeni Demokrasi Partisi tek başına veya koalisyonun büyük ortağı konumuyla iktidar oluyor.
Ancak ülkenin iflasının konuşulduğu son ekonomik kriz döneminde bir teknokrat hükümet kuruldu. Lukas Papadimos kriz döneminin başbakanı oldu.
Geçtiğimiz kasım ayında oluşturulan ve Yunanistan'ın iflastan kurtulması için tek yol olarak gösterilen kemer sıkma politikaların uygulayacağını taahhüt eden hükümete PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi de destek vermişti. (YY)