Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki 300 kişilik BM gözlemci heyetinin görev süresinin 30 gün daha uzatılması oybirliği ile kabul edildi.
Konseyde alınan kararda Esad yönetiminin ağır silahları kentlerin dışına çekmesiyle ilgili alacağı tavra ve ülkedeki diğer gelişmelere bağlı olarak yeni bir uzatma kararı da alınabileceği belirtildi.
Konsey kararında, 30 günün son uzatma olduğu, Şam yönetiminin ağır silahlar konusundaki tavrı ve iç savaşın gidişatına göre yeni uzatmaların yapılabileceği belirtiyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde perşembe günü yapılan oylamada İngilte'nin verdiği Suriye'ye yönelik yeni yaptırımlar içeren karar tasarısı Çin ve Rusya'nın vetosuyla karşılaşınca reddedilmişti. Konseyin 15 üyesinin katıldığı oylamada Hindistan ve Pakistan çekimser oy kullanmıştı.
Tümgeneral öldü
Geçtiğimiz çarşamba günü Beşar Esad'ın Şam'daki güvenlik binasına yapılan bombalı saldırıda yaralanan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tümgeneral Hişam Bahtiyar hastanede hayatını kaybetti.
Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına yapılan bombalı saldırıda Savunma Bakanı Davud Racha, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Esad'ın eniştesi Asıf Şevket, Devlet Başkan Yardımcısı General Hasan Türkmeni hayatını kaybetmişti.
Şam'dan kaçış
Şam'dan gelen son haberlerde ise Esad yönetiminin tank, top ve ağır silahlar kullanmaya başlayarak muhaliflere yönelik saldırıları yoğunlaştırdığı ve kente tekrar hakim olmaya başladığı belirtiliyor.
Hükümet Şam'da muhaliflerin olduğu bölgelerdeki halka yerlerini terketmeleri çağrısı yapmıştı. Bu şekilde başlayan göçle beş günde yüzlerce insanın kenti terkettiği söyleniyor.
BBC'de yer alan haberde Şam'dan ayrılanların büyük bölümünün komşu ülkelere gittiği ve Birleşmiş Milletler mülteci örgütünün son 48 saat içinde Lübnan'a gelen mültecilerin sayısının 30.000'i bulduğunu bildirdiği belirtildi.
Suriye'deki savaşta bir başka gelişmenin de sınırlarda olduğu iddia edildi. Türkiye sınırındaki bir sınır kapısının bulunduğu karakolun muhaliflerin eline geçtiği iddia edildi.
Benzer şekilde Irak sınırında da muhaliflerin hakim olduğu, Irak'ın önlem olarak iki ülke arasındaki geçişleri durdurduğu ve sınıra asker sevkiyatı yaptığı öne sürüldü. (YY)