1996 yılında ilk olarak İstanbul'da düzenlenen, daha sonra Kolombiya ve Filipinler'de toplanan kurultayın sanayileşmiş bir ülkede yapılması, bu yılın ana başlığı "Küreselleşme: İnsan Hakları artık geçersiz mi? Gözaltında kayıplar, işkenceler, askeri mahkemeler, tecrit cezaevleri, savaşlar, yoksulluk...''la kesişiyor.
Her yılın 17-21 Mayıs günleri arasında yapılan ve bu yıl Nürnberg kentinde düzenlenecek kurultay için Almanya'nın seçilmesi çağrı metninde söyle açıklanıyor:
"Sanayileşmiş bir ülkede ilk defa düzenleyeceğimiz kurultayla gözaltında kayıpların ve diğer insan hakları ihlallerinin perde arkasında her ülkede sorumlularının olduğunu vurgulamak istedik."
Küreselleşme ve sonuçları
Çağrıda, "küreselleşme" adı altında uluslar arası tekellerin insan ve doğa üzerinde yarattığı tahribatın arttığına da dikkat çekiliyor:
* Bir dönem büyüyen-gelişen olarak lanse edilen ülkeler, örneğin Arjantin, bugün sefalet içine batıyor.
* ''Kötüye karşı uzun sürecek savaş'' adı altında askeri ve ekonomik hegemonyayı elinde bulunduran devletler, insan haklarını ortadan kaldırıyor.
* Tartışılan ve hatta yürürlüğe koydukları uygulamalarından bazıları şunlar: Askeri mahkemeler, sözde güvenlik gerekçesiyle keyfi tutuklamalar, tecrit kampları, işkence, ölüm cezası, savaş...
ICAD Kurultayı insan hakları üzerine vurgulanan bu konularda güncel gelişmeleri analiz etmek ve karşıt kamuoyunu oluşturabilmek için, tüm demokrat ve ilerici insanları ve kitle örgütlerini uluslararası bu kurultayda buluşmaya çağırıyor. (ÖG/BB)