"Ergenekon soruşturması" kapsamında gazeteci ve yazarların ev ve bürolarına yapılan baskın sonrası yazar Yalçın Küçük, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Eren Sait Çakır İstanbul'da gözaltına alındı; Ankara'da gözaltına alınan gazeteci ve yazarlardan Doğan Yurdakul, Mümtaz İdil, Coşkun Musluk, Müyesser Yıldız ve İklim Kaleli Bayraktar İstanbul'a götürüldü.
Ankara'da gözaltına alınan altı kişiden beşi karayoluyla İstanbul'a getirilirken, İdil sağlık sorunları nedeniyle Ankara'da gözaltına tutuluyor.
Gözaltılara gazetecilik örgütleri, sendikalar ve yurtdışından tepkiler ise sürüyor.
IPI: Gözaltına alınan gazeteciler derhal serbest bırakılsın
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), IPI Dünya Basın Kahramanı ödülünü almış Milliyet gazetesi muhabiri Şener'in de aralarında bulunduğu "çok sayıda gazetenin gözaltına alınmasından derin endişe duyduklarını" açıkladı.
IPI Direktörü Alison Bethel McKenzie "Mesleğini yerine getirdiği için hiçbir gazeteci tutuklanmamalı, cezalandırılmamalı, hapsedilmemeli, hiç bir şekilde taciz edilmemelidir; muhalif görüşlerini bildirmek de buna dahildir" dedi.
McKenzie mesleklerini icra ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.
DİSK: Muhalifleri sindirme politikaları ve baskılardan vazgeçin
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel sekreteri Tayfun Görgün de, DİSK Sosyal-İş üyesi de olan gazeteci Şık'a yönelik "komplo, baskı ve tehditlere" ilişkin açıklama yaptı:
"Şık, iktidarın baskı ve tehditlerinden korkmadan, yaptığı araştırmaları toplumla paylaşmaktadır.
"Şık ve gazeteci-yazar Ertuğrul Mavioğlu, birlikte hazırladıkları "Ergenekon'u Anlama Kılavuzu" kitabından dolayı da yargılanıyor. Şık'ı tanımasalar bile, kitabı okuyan onun Ergenekon'a nasıl baktığını bilir.
"Şık son 20-25 yılda emniyet teşkilatı içindeki "cemaat örgütlenmesi süreci" ile ilgili kitap hazırlıyordu. Bundan birileri fazlasıyla rahatsız olmalı ki 'Ergenekon örgütü'yle ilişkilendirmeye çalışılıyor.
"Muhaliflerinizi komplocu anlayışla sindirme politikalarından, baskı ve tehditlerden vazgeçin! Hukuk bir gün size de gerekecektir."
AB'den Füle: Medyaya baskı, özgürlüğe zarar veriyor
AB Komisyonu üyesi Stefan Füle, yaptığı açıklamada "AB İlerleme Raporları'nda gazetecileri hedef alan çok sayıda dava ve nüfuz kullanılarak medyaya uygulanan baskı fiiliyatta basın özgürlüğüne zarar verdiği dikkat çekiyor" dedi ve ekledi:
"Türkiye'deki mevzuat, ifade özgürlüğünü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun şekilde güvence altına almıyor.
"Türkiye'nin acilen basın özgürlüğünün icrasını kayda değer şekilde iyileştirmek için yasal çerçeveyi değiştirmesine ihtiyaç var."
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley ise "Türkiye'deki gidişattan kaygılarımız var. Bu gelişmelerle ilgili yetkililerle temasları sürdürüyoruz. Bu konuları çok yakından takip edeceğiz" dedi. (EÇ/EÖ)
*Fotoğraf: Milliyet