Polisin nezarethanede intihar ettiğini açıkladığı Abdurrahman Sözen'in öldüğü Gümüşpala Polis Merkezi, geçmişte işkence iddialarıyla gündeme geldi. Artan şikayetler üzerine, 2003'te Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun oluşturduğu bir heyet, karakolu ziyaret etmişti. İzmir Barosu İşkenceyi Önleme Grubu da defalarca karakol yetkilileriyle görüşmelerde bulunmuştu.
Polis, adli bir suçlamayla dün akşam gözaltına alınan Sözen'in nezarethanede bir memurun silahını alarak intihar ettiğini öne sürdü. Otopsi de bu şekilde yazıldı. Sözen'in ailesi ve ailenin avukatıysa iddialara tepkili.
"Su istedi, silahı aldı"
Bugün İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopside Sözen'in, "intihar ihtimalini güçlendiren bitişik atış sonucu, başının sağ tarafından girip solundan çıkan mermiyle yaşamını yitirdiği, vücudunda yara ve darp izine rastlanmadığı" belirlendi.
Polisin açıklamasına göre, tartıştığı bir kişiyi yaraladığı iddiasıyla gözaltına alınan Sözen, su istediği polis memurunun "dalgınlığından faydalanarak demir parmaklıklar arasından uzanıp silahını aldı ve intihar etti."
Kamera kaydetmiyor!
Sözen'in babası, emekli işçi Şehmuz Sözen "Evden, çocuk çocuk, kadınların önünde, ayakkabısını bile giymesine izin vermeden alıp karakola götürmüşler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim” dedi.
Ailenin avukatı Nezahat Başa Bayraktar ise, “Polis kayıtlarına göre, Sözen'in, polisin silahını alarak intihar ettiği söyleniyor. Bu zor ihtimal. Çünkü nezarathanedeki demirler arasına elin girmesi mümkün ancak silah tutan bir elin girmesi mümkün değil. Biz ölümü şüpheli bulduğumuz için hemen savcılığa kamera kayıtlarının incelenmesini istedik. Savcılığın yaptığı araştırmada kameranın kayıt özelliğinin bulunmadığını, sadece izleme özelliğinin bulunduğu ortaya çıktı. Ceset nezarathane içerisindeydi. Başı duvara yakın bir şekilde, tabancada bacaklarının arasına yakın yerdeydi. Ceset parmaklıklara yakın değildi” dedi.
İşkence iddiaları
2003'te Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu adına milletvekilleri Cavit Torun, Ahmet Faruk Ünsal ve uzman İrfan Neziroğlu'ndan oluşan heyet Gümüşpala Polis Merkezi'ni ziyaret ederek bir rapor hazırladı:
"İşkence ve kötü muamelenin önlenebilmesi için avukat talebi, yakınlara haber verme ve sağlık raporu gibi mekanizmaların sağlıklı ve etkin bir şekilde işlemesi gerekmektedir. Yakınlara haber verilmesi konusunda kayda değer bir ilerleme sağlandığı görülürken doktor raporları ve avukata haber verme konularındaki sorunlar devam etmektedir."
İzmir Barosu bünyesinde faaliyet yürüten İşkenceyi Önleme Grubu avukatları da, defalarca karakol ile görüşmelerde bulunmuştu. Avukatlar işkence iddialarının araştırılması için de suç duyuruları yapmıştı. Elektrik verme, aç-susuz bırakma, göz bağlama, hakaret etme gibi işkence başvurularının artması üzerine, grup avukatları, Gümüşpala Polis Merkezi'ne giderek, polis yetkilileriyle görüşmüştü.(EÜ)
* Bu haberi hurriyet.com.tr ve İzmir Demokrat Radyo'dan derledik.