Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle Kuşadası'nda gözaltına alınan ve adli kontrol koşuluyla serbest bırakılan Hollandalı köşe yazarı Ebru Umar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkma kararı aldı.
Umar, Hollanda Radyosu'na telefonla yaptığı açıklamada, "Türk vatandaşlığından kurtulmak istediğini" söyledi.
Tek vatandaşlığın daha akıllıca olduğunu belirten Umar’ın anne ve babası Türkiye kökenli olduğu için gazeteci doğrudan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmuştu.
Cumhurbaşkanına hakaretten gözaltı
Metro gazetesi yazarı olan Umar, 23 Nisan'da Kuşadası ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Umar, sosyal medya paylaşımları nedeniyle bir kullanıcı tarafından Aydın Valiliği ve Kuşadası polisine şikayet edilmişti.
Adli kontrol koşuluyla serbest bırakılan Umar, en az 1 hafta daha Türkiye'yi terk edemeyecek.
Gazetecinin gözaltına alınması sosyal medyada da eleştirilmişti.
#EU criticizes #Turkey on #PressFreedom abuses. For latest on its harassment of press follow CPJ Crackdown Chronicle https://t.co/EdfoSZrlig
— CPJ (@pressfreedom) April 28, 2016
Umar is bugün Twitter hesabından paylaştığı video-mesajda avukatının bu karara itiraz edeceğini söyledi.
Hello World! I m out of bed. Better. Let's kick some ass today. https://t.co/moYvecIl2X
— Ebru Umar (@umarebru) April 29, 2016
Destek mesajları için teşekkür eden gazeteci, bu akşam adli kontrol kapsamında imza verecek.
BBC Türkçe’nin haberine göre gazeteci yazılarına İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle Fas kökenli Muhammed Bouyeri tarafından öldürülen yönetmen Theo van Gogh'a ait internet sitesinde başlamıştı.
İslamizm, AKP ve Erdoğan karşıtı yazıları nedeniyle gazeteci Hollanda’daki Türkiye kökenlilerden de tepki çekiyordu.
Blijf met je islamofascistische poten van onze @umarebru af Erdogan. #freeebru
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 23, 2016
Umar’ın gözaltına alınmasından sonra göçmen ve İslam karşıtı olarak bilinen Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders da “İslamo - faşist Erdoğan, ayaklarını bizim Ebru Umar'ımızın üzerinden çek" şeklinde tweet atmıştı.
Bir ayda beş gazeteciye engel
26 Nisan'da Finlandiyalı gazeteci-yazar Taina Niemela "ajanlık faaliyetinde bulunduğu" gerekçesiyle gözaltına alınıp sınırdışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi.
25 Nisan’da Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi uluslararası yayınlara haber geçen serbest gazeteci David Lepeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi.
23 Nisan’da Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN'e çalışan Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis Türkiye’ye alınmadı.
20 Nisan’da Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmediği gibi basın kartı ve oturma iznine el konuldu.
19 Nisan’da ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck Atatürk Havalimanı’nda “Giriş yasağı” adlı bir belge verilerek sınır dışı edildi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazetecilerin Türkiye'ye alınmamasıyla ilgili "Geçen hafta sınır dışı edilen gazetecilerden birisi zaten Türkiye'de akredite edilen gazeteci değildi. Bütün bunlarla ilgili tek tek verilen kararsa ilgili güvenlik gerekçeleri ortaya konuluyor. Bu güvenlik gerekçeleri çerçevesinde bu tür kararlar alınıyor" açıklaması yapmıştı. (EA)