Haberin Kürtçesi için tıklayın
Cumartesi İnsanları’ndan Maside Ocak, Galatasaray meydanında 615'incisi gerçekleşen oturma eyleminin ardından basın açıklamasını okuduktan sonra gözaltına alınmıştı, karakoldaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Ocak bianet’e yaptığı açıklamada, basın metninde yer alan bilgilerin zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararında da yer aldığını anlattı.
Bugünkü basın açıklamasında, 11 kişinin hayatını kaybettiği Güçlükonak katliamı anılmış, adalet talep edilmişti.
Bakanın açıklamasını sordular
“Terör örgütü propagandası” suçlamasıyla üç saat Taksim Karakolu’nda tutulan Ocak, gözaltı çıkışında şunları anlattı:
“Polisin açıklama sırasında da en çok takıldığı nokta, metinde geçen ve dönemin bakanı Adnan Erkmen’in açıklaması olan şu cümleydi: ‘Olayı araştırınca arkasından devlet çıktı. PKK’nın değil, JİTEM’in işiydi, söyleyemedik.’ İfadem alınırken de bunu sordular. Ben de bunun kendi ifademiz değil, bakan Erkmen’in kamuoyuna yaptığı bir açıklama olduğunu söyledim.”
TIKLAYIN - GÜÇLÜKONAK’TA NE OLDU?
Ocak ayrıca, basın açıklamasında yer alan bilgilerin resmi mahkeme tutanaklarında, AİHM kararında da geçtiğini, Barış İçin Bir Araya grubunun kamuoyuna açıkladığı rapordaki bilgilere dayandığını anlattı.
“En son 13 Mart 1999’da olmuştu”
Maside Ocak, polise verdiği ifadenin ardından savcılığa sevk edilmeden serbest bırakıldı.
Ocak, “En son 13 Mart 1999’da olmuştu böyle bir müdahale. Yine Taksim Karakolu’na getirilmiştik. O tarihten bu yana binanın değişmiş, genişletilmiş olduğunu görmüş olduk” dedi.
Hukukun üstünlüğüne, demokrasiye ve barışa yönelmiş Türkiye talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz, susmayacağız. pic.twitter.com/VYkshp4nrx
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) 7 Ocak 2017
Cumartesi Anneleri/İnsanları da Ocak'ın serbest bırakıldığını bu ifadeler ve fotoğrafla, Twitter'dan duyurdu.
Cumartesi Anneleri/İnsanlarının bugünkü 615. Hafta eyleminde okunan basın açıklamasına, buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLAYIN - MASİDE OCAK: OHAL'DE, BU HALDE, HER HALDE 600 HAFTA
TIKLAYIN: "ANNEM AĞLIYORDU; HASAN DAYIMI BULAMIYORLARMIŞ"
Maside Ocak, 21 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da polisler tarafından gözaltına alınıp öldürülen Hasan Ocak’ın kardeşi.
TIKLAYIN - “CUMARTESİ” NASIL BAŞLADI, NEDEN ARA VERİLDİ?
TIKLAYIN - "CUMARTESİ" 10 YIL SONRA NASIL YENİDEN BAŞLADI?
Cumartesi Anneleri/İnsanları
27 Mayıs 1995 Cumartesi günü saat 12.00'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları "Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray'da ilk kez oturma eylemi yaptı.
21. yılına giren Cumartesi oturmaları, Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmasıyla başlamıştı.
1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12:00'de "Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray lisesi önünde oturdular.
Galatasaray oturmalarının 170. haftasında, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, yedi ay sürdü. Her Cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltı oldu. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar.
10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009'da Cumartesi oturmaları yeniden başladı. Ve kesintisiz olarak devam ediyor.
Eylemlerin başlamasından bu yana gözaltında kayıplar büyük ölçüde azaldı. Ancak 2004'te İğneada'ya giden Tolga Baykal Ceylan'dan haber alınamadı. (AS)