Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gözaltı operasyonlarıyla eşzamanlı olarak Doğu ve Güneydoğu’da internetin kesilmesini Meclis’e taşıdı.
Meral Danış Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği önergede, “muhalif kesimlere yönelik yapılan gözaltı operasyonları ile birlikte internetin durdurulması talimatının eşzamanlı olarak verilme sebebi nedir?” diye sordu.
Önergede, 26 Ekim 2016’da Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanlarının ve 4 Kasım 2016’da HDP Eş Genel Başkanları ile milletvekillerinin gözaltına alındığı tarihlerde eşzamanlı olarak internete erişimin engellendiği hatırlatıldı.
Protestolar engellenmek mi istendi?
Daha önce internet kesintileriyle ilgili yapılan suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlandığını belirten Danış-Beştaş, Yıldırım’a şunları sordu:
* HDP başta olmak üzere muhalif kesimlere yönelik yapılan gözaltı operasyonları ile birlikte internetin durdurulması talimatının eşzamanlı olarak verilme sebebi nedir?
* Gözaltı operasyonları ile internetin kesilmesi talimatları birlikte mi veriliyor?
* 4 Kasım gecesinden itibaren beş gün süre ile internetin kesilme gerekçesi nedir?
* İnternet kesilerek ve Whatsapp gibi iletişim kanalları dahi kilitlenerek halkın bu operasyonu protesto etmesi mi engellenmek istendi?
* Milletvekillerinin gözaltı süreci ile birlikte verilen internet kesintisi kararı; gözaltı ve tutuklamaların hukuka aykırı oluşundan mı kaynaklı?
* Hukuka uygun bir girişimin yaygınlaşmasının sağlanması yerine tersi bir süreç işletilmesinin sebebi bu durumun hukuka uygunluğundan şüphe edilmesi mi?
* 15 Temmuz darbe girişiminde dahi internet durdurulmamış ve halkın haber alma hakkı engellenmemişken tutuklama ve gözaltı operasyonlarına yönelik girişimlerde Anayasal güvence altına olan bu hakkın engellenmesi dayanağını nereden alıyor?
* Hükümetin internet kesintisine bir çare olarak başvurmuş olması halkın haklı tepkisine alınan bir önlem mi?
Ne olmuştu?
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde birçok ilde 26 Ekim 2016, saat 10:30 itibarıyla internet erişimi kesilmişti.
TIKLAYIN - DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA İNTERNET KESİNTİSİ
İnternet erişiminin sağlanamadığı illerin Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Dersim, Antep, Urfa, Kilis ve Adıyaman olduğu belirtilirken, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir ve Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, 26 Ekim 2015 tarihinde gözaltıların yaşandığı gün gerçekleşen internet kesintileri ile ilgili Antep ve Ağrı Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunmuştu.
Suç duyurusunda, şu iddiayla soruşturma açılmasını talep edilmişti:
“İnternete erişimin ve haberleşmenin engellenmesi, bilişim sisteminin erişilmez kılınması ve kamu hizmeti teşkil eden bu hizmetlerin nefret ve ayrımcılık saikiyle, belli bir siyasi düşünce, dil, ırk ve benzeri ayrım gözetilerek toplumun belli bir kısmına sunulmaması eylemlerini gerçekleştirerek, siyasi faaliyetleri ve kamu hizmetlerinin sunulmasını engellemeleri sebebiyle…”
Antep ve Ağrı savcılıkları, kesintilerin, 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile uygulandığını ifade ederek, suç duyurusu başvurusunu Ankara, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığına göndermiş, savcılık tarafından takipsizlik (kovuşturmaya yer olmadığına) kararı verilmişti.
TIKLAYIN - SAVCILIK: İNTERNET, KHK’YA DAYANARAK BAŞBAKANLIK EMRİYLE KESİLDİ
Kararda “kesintilerin Başbakanlık emriyle, Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında, milli güvenliğin korunması gerekçesiyle yapıldığı” ifade edilmişti.
Gerekçe de “sosyal medyada vatandaşların suç işlemeye teşvik edilmesine, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edilmesine yönelik yayın yapılması” olarak ifade edilmişti. (DS/AS)