Hedef, yılda 1 milyar dolar ihracat
Teknoparkın hedefleri büyük: 10 yıl içinde 150 şirketin, 2 binin üzerinde Ar-Ge personeli, yazılımcı ve araştırmacının faaliyet göstermesi ve yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapılması.
Teknopark'ta geliştirilecek, üretilecek ürünlerin ihracatı ile kişi başına düşen ihracat tutarının da 200 bin dolar olması amaçlanıyor.
GOSB Teknopark'ta, artı değeri ve ihracat şansı yüksek, iç ve dış pazarda rekabet edebilir, üretim potansiyeli olan projelere sahip girişimciler yer alabilecek. 124 bin 287 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Teknopark'ın metrekaresi 1.5 dolardan kiralanabiliyor.
Yabancı ortaklı ilk teknopark
GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak'ın, "Türkiye'nin en modern altyapısına sahip ve herhangi bir altyapı yatırımı gerektirmiyor" sözleriyle avantajlarını açıkladığı GOSB Teknopark, aynı zamanda Türkiye'nin ilk yabancı ortaklı teknoparkı.
Yatırım tutarı 1 milyar 170 milyon dolar olan Teknopark, GOSB, İsrail Ortaklı Tefen Teknopark ve Teknoloji, Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası ortaklığı ile kuruldu. İsrailli ortak, Teknopark'ın yüzde 48'ine sahip oldu.
Bilgi ve vizyonla mücadele
GOSB Teknopark'ın Sabancı Center'da düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Sabancı Holding Başkanı Sakıp Sabancı ise, yabancılarla ortaklığın, onların birikimlerinden yararlanarak, verimli hedeflere ulaşılması açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.
İlk ihracatını 1953'te kaput bezi ile yaptığını belirten Sabancı şunları söyledi:
"O zaman Türkiye'de kaput bezi bulunmazdı. İsviçre'den en iyi tekstil makinelerini aldık, fakat bunları kullanacak eleman yoktu. Ürettiklerimiz o kadar kalitesizdi ki... Milano'ya fuara gittik. Dediler ki, 'Yahu utanın, bu kadar mükemmel makinelerden nasıl bu kadar kalitesiz mal çıkardınız.' Yerin dibine geçtik. Artık harbin silahlı olanı bitti. Şimdi harp, bilgiyle, vizyonla devam ediyor."
10 yıl vergi muafiyeti
GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Kanbak ise, Teknopark'ta yer alanlara tanınacak devlet desteği ve muafiyetler hakkında bilgi verdi:
"Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım ve Ar-Ge'ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, faaliyete geçilmesinden itibaren 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu süre, Bakanlar Kurulu kararı ile 10 yıla kadar uzatılabilmektedir. Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, GOSB Teknopark'ın kuruluş tarihinden itibaren (12 Kasım 2002) 10 yıl süre ile her türlü vergiden muaftır."
Girişimci Geliştirme Programı 7 Haziran'da
Girişimcilere üniversite tarafından danışmanlık, proje geliştirme ve eğitim konularında destek verileceğini belirten Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu, "GOSB Teknopark ile, geliştirilebilir bir fikri, projesi olan girişimcilerin tek çatı altında toplanması, üretim ve istihdam sağlanması amaçlanıyor" dedi.
Terzioğlu, girişimcilere ve girişimci araştırmacılara yönelik olarak, 7 Haziran 2003'ten itibaren "Girişimci Geliştirme Programı" eğitimi vereceklerini duyurdu.
GOSB Teknoparkın hedefleri
* GOSB Teknopark'ta, akademisyenlerin projelerine yönelik teknoloji geliştirme modelini uygulamaktan çok, girişimciye yönelik teknopark modeli uygulanacak.
* 10 yıl içinde 150 şirketin, 2 binin üzerinde nitelikli Ar-Ge personeli, yazılımcı ve araştırmacının faaliyet göstermesi ve yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapılması hedefleniyor.
* Teknoparkta geliştirilecek/üretilecek ürünlerin ihracatı ile kişi başına düşen ihracat tutarı, 200 bin $ tahmin ediliyor.(BB)