11 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F tipi Cezaevi'nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarının görüşme talebi 12. kez reddedildi. Konuyla ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e başvuru yapılacak.
Asrın Hukuk Bürosu avukatları Ömer Güneş, İbrahim Bilmez, Mehmet Bayraktar ve Şakir Demir, müvekkilleri ile bugün (7 Eylül) yapmayı planladıkları haftalık görüşmeleri için dün Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Akşam saatlerinde avukatları arayan İmralı Cezaevi yetkilileri, "Hava muhalefeti" gerekçesiyle görüşmenin gerçekleşmeyeceğini aktardı.
Fıratnews'un haberine göre, son olarak 27 Temmuz'da Öcalan ile görüşebilen avukatların altı hafta içinde yaptıkları 12. başvurusu da reddedildi. Önceki başvurular da yine "hava muhalefeti" ve "kosterin bozuk olması" gibi gerekçelerle reddedilmişti.
Bakan Ergin'le görüşecekler
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "devletin Öcalan'a yönelik doğru bir yaklaşım göstermesinin PKK ve Kürt halkında anında karşılık bulacağını" vurguladı ve konuyla ilgili Adalet Bakanı Ergin ile görüşeceğini söyledi.
Öcalan, 27 Temmuz'daki görüşmesinde yaptığı açıklamada, "Beni taşeron olarak kullanıyorlar" diyerek bundan sonra müzakerelerde rol alması için "sağlık, güvenlik ve özgür hareket etme" şeklinde üç şart koşmuştu. Öcalan bu şartlar sağlanmadığı takdirde "daha fazla devam etmeyeceğini" ifade etmişti.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) de BDP'nin de tüzüğüne aldığı "demokratik özerklik" kararının gerçek hayatta bir karşılığı olması için harekete geçerek Pazartesi günü (5 Eylül) bir çağrı yaptı. DTK'nın çağrısı, özerklik talebinin yanı sıra Öcalan'ın özgürlüğü konusunu da kapsıyor.
Öcalan'ın avukatlarından Ergün Canan, Servet Demir, Cengiz Çiçek ve Davut Uzunköprü'nün "PKK'de hiyerarşik yapıya dahil olmadan yardım ettikleri" iddiasıyla, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce bir yıl süreyle Öcalan'ın avukatlığını yapmaları yasaklandı.
Kürtçe yasağına protesto
İmralı Cezaevi'ndeki diğer hükümlüler Şeyhmuz Poyraz, Cumali Karsu, Hakkı Alpan, Hasbi Aydemir ve Bayram Kaymaz da "cezaevinde Kürtçe konuşmaları yasaklandığı" için avukatları ve yakınlarıyla görüşmeyi reddederek durumu protesto ediyor. Nisan ayından beri protestolarını sürdüren mahkumların Kürtçe konuşmalar engellendiği gibi görüşmeleri de kayıt altına alınıyordu.
Beş hükümlü, "kaldıkları hücreler de dahil olmak üzere tüm kullanım alanları 24 saat kameralarla izlendiği" gerekçesiyle de hem cezaevi görevlileri hem de İnfaz Hakimliği hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu.
Dilekçelerinde, uygulamanın "tamamen keyfi olarak yürütüldüğünü" belirten mahkumlar, uygulama durduruluncaya kadar iki dakikalık görüşme dışında avukat görüşlerine çıkmayacaklarını belirtti. (AS)