Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan video-eylemci ve belgesel film üreticisi Oktay İnce, 23 Kasım'da Kemalpaşa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapacağı ‘video-savunmanın’ fragmanını paylaştı.
56 dakikalık videonun fragmanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkalarına hakaret ettiği görüntüler ile siyasilerin, gazetecilerin ve yurttaşların Cumhurbaşkanına hakaretten yargılandığı haberin görselleri bulunuyor.
"Neden video-savunma" sorusuna karşılık İnce video eylemcilerin zaten sözlerini görüntünün gücünü kullanarak söylediğinden bahsederek veriyor. "Belki hukuki savunmada yeni bir yol açılır" diyor.
bianet'in 'Cumhurbaşkanına hakaret' haber arşivi için tıklayın
Türkiye’de ilk defa, ‘hukuki/siyasi’ bir savunmanın montajlanmış yarı belgesel olarak mahkemeye verilmiş olmasının önemli olduğunun altını çizen İnce savunmasında şöyle diyor:
"Vatandaşla Erdoğan arasında karşılıklı hakaretleşmeler yaşandığında, siyasi sonuçlar açısından vatandaşın değil Erdoğan’ın hakaret etmesi çok daha vahim sonuçlara yol açar. Vatandaş hakkında düzenlenen iddianamelerde Erdoğan’ın adı mağdur edilen olarak anılır. Polis, ordu, medya, para ve yargı dahil her şeyi yöneten, bir kişiyi tutuklatmak ya da serbest bırakmak iki dudağının arasında olan ülkenin tek yetkilisini mağdur etmek bir vatandaşın hangi kudretiyle mümkün olabilir ki."
"Ne olmuş olursa olsun bu gücün karşında vatandaş daima mağdurdur" diyen İnce "Adaletin bir terazisi varsa tartmaya buradan başlamalıdır" diye de ekliyor.
TIKLAYIN - AİHM'in ilk 'Cumhurbaşkanına hakaret' kararından 'ihlal' çıktı
"Niye filmik etkiyi hukukun içine taşımayalım?"
Savunmaya karşılık İnce şu açıklamayı yapıyor:
"Bir zamanlar insanı ipten alan savunmalar varmış. Günümüzde ise, özellikle siyasi yargılamalarda mahkeme heyetini etkileyerek önceki kanaatini tam tersine çevirebilecek bir ‘savunma etkisi’ artık mümkün değil, zira heyetler bu etkiye kapalı. Onulmaz bir önyargı ve peşin hüküm ile malüller. Bu video-savunmayı da heyeti öyle lehime etkilesin ki bana ceza vermekten vazgeçsinler diye yapmıyorum. Belki de tam tersine bir etki yapacak, beraatı cezaya, az cezayı çoğa çevirecek. Video-savunmayı hukuk tarihine, benim bildiğim tarihe tabii ki, bir not düşmek için yapıyorum.
"En önemlisi herkesin kendi dilinde savunma yapması değil mi? Bizler görüntü işçileriyiz. Metinlerimizi çoğu zaman görüntü ve sesin diliyle yazıyoruz. Savunmamızı niye bu dilde yapmayalım? Niye filmik etkiyi hukukun içine taşımayalım?
"Neden mahkemede kekelemek, yasa maddelerinden oluşmuş ruhsuz bir yazılı metni heyete uzatmak yerine, sesin ve imajın etkisini mahkeme salonlarında yankılamayalım?"
TIKLAYIN - Video eylemciye şimdi de 'Cumhurbaşkanına hakaret' davası
TIKLAYIN - Kendi hak mücadelesini kendisi belgeselleştirdi
TIKLAYIN - Eşi Suçlandı, Ortak Arşivlerine El Konuldu
TIKLAYIN - Arşivine El Konulan Aktiviste Yeni Soruşturma: Cumhurbaşkanına Hakaret
TIKLAYIN - Oktay İnce: Demokrasi Mücadelesinin Görsel Belleğiydi
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 66 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. bianet'in Temmuz - Ağustos - Eylül aylarını kapsayan (henüz yayınlanmadı) son Medya Gözlem Raporuna göre 2021'in bu üçüncü çeyreğinde "Cumhurbaşkanına hakaret"ten 17 gazeteci ve karikatürist toplamda 84 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya kaldı. |
Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299) TCK’nın 299. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Ancak Adalet Bakanlığı izni tamamen prosedür olarak görülüyor ve raporlara göre hakkında izin verilmeyen kimse olup olmadığı bilinmiyor. |
TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı
(HA)