Adliyeye gelen gazeteci Kara, 2003 başında cezaevinde yazdığı "Sinan Kara Kitabı" adlı kitabındaki bir söz nedeniyle bir başka davanın daha açıldığını öğrendi.
Datça Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen her iki davayı, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ege Şube Başkanı Macit Sefiloğlu, 78'liler Vakfı İzmir Temsilcisi Servet Ali Çınar, Marmaris'ten gazeteci Mehmet Yürek'in de aralarında bulunduğu kişiler izlediler.
Duruşmada gazeteci Kara ile İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Başkanı avukatı Mustafa Rollas da hazır bulundular.
Kara'nın 15 gün hapsi isteniyor
Mahkeme, Datça Kaymakamının denize girmesi haberini değerlendiren "Hürriyet" gazetesi yazarı Yalçın Bayer için verilen takipsizlik kararının dosyaya dahil edilmesini kabul etti.
Kaymakamla ilgili, mesai saatinde denize girmesiyle ilgili işlem yapılıp yapılmadığının Muğla Valiliği'ne sorulması talebi, dava ile ilgisi olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Kabul görmeyen diğer bir girişim de, Kara'nın tutuklanmasına neden olan iki tanıkla ilgili başlatılan hazırlık soruşturma evrakının dosyaya dahil edilmesi oldu.
Mahkeme, savunmanın hazırlanması ve dillerin sunulması için her iki dava duruşmalarının 22 Haziran'da yapılmasına karar verdi.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 547 maddesi gereğince, "Kişiyi rahatsız etmek, ayıp ve çirkin görünen yerlerini görüntülemek" iddiasıyla yargılanan Kara için 15 gün hapis veya para cezası isteniyor.
İki tutuklama, iki AİHM başvurusu
Gazeteci Kara, "kaymakama iki adet gazete göndermediği" ve "Mert Çiller'in korumalarını tehdit ettiği" iddialarıyla iki kez mahkum edilerek hapse gönderilmişti.
Kara'nın, biri "adil yargılama yapılmadığı" gerekçesiyle, diğeriyse Basın Konseyi'nin kınama cezası nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvuru henüz sonuçlanmadı.
Kara'nın cezaevindeyken kaleme aldığı, Mart 2003'te yayımlanan ve başından geçen olayları anlattığı "Sinan'ın Kara Kitabı"na "Kaymakama sövme" iddiasıyla dava açıldı. (EÖ/BB)