Emekli Oramiral Özden Örnek'in darbe planlarını içeren günlüklerini yayınladığı için Örnek'e "hakaret ve iftira" suçlamasıyla yargılanan Nokta dergisi eski yayın yönetmeni Alper Görmüş, bugün görülen duruşmada beraat etti.
Mahkeme "suçun yasal unsurlarının oluşmadığını" söyledi.
Duruşmayı izleyen gazetecilerden bianet'e verdiği bilgiye göre, savcının beraat istemini kabul eden mahkeme Örnek'in günlükleri nedeniyle darbe girişimi hakkında bir soruşturma başlatılmasınaysa yer olmadığını belirtti.
Duruşma sonrasında bir açıklama yapan Görmüş, beraat kararına sevinemediğini, kendisine haberin doğruluğunu ispat hakkı tanınmadığını vurguladı.
Yazar ve sanatçılardan destek
Geçen günlerde Emniyet, yapılan inceleme sonunda söz konusu günlüklerin Özden'e ait olduğunu doğrulamıştı.
Görmüş, mahkemeden bu raporu istemesini talep etti fakat mahkeme davanın "hakaret iftira"yla ilgili olduğunu belirterek buna gerek olmadığını söyledi.
Duruşma öncesinde Genç Siviller, mahkeme önünde bir protesto gösterisi düzenledi.
Gazeteci-yazar Yıldırım Türker, oyuncu Deniz Türkali ve Lale Mansur gösteri sırasında Özden'in günlüklerinden bölümler okudu.
Gazeteci-yazar Kürşat Bumin ve yazar Leyla İpekçi de duruşmayı izleyenler arasındaydı.
İki darbe planı
Emekli Oramiral Örnek, haftalık Nokta dergisinde yayımlanan "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004'te iki darbe atlatmışız!" haberi nedeniyle Görmüş hakkında "iftira" ve "hakaret" iddiasıyla dava açmıştı.
Altı yıl sekiz ay hapisle yargılanan gazeteci, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 29 Şubat'ta yargılandığı duruşmaya üç çanta dolusu ve 3 bin sayfalık delil dosyalarıyla gelmişti.
Ancak mahkeme, "bilgisayar çıktısı olarak sunulan günlük olduğu iddia edilen belgeleri" iade ederek, "günlüklerin CD olarak getirilmesini" istemişti. Görmüş de günlüklerin bir kopyasını iletti.
Örnek'in avukatı: "Günlük bize ait değil, kanıtlayın"
Yayın üzerine "Ben günlük tutmadım" diyen Örnek gibi avukatı Dinçer Eskiyerli de duruşmada, "Biz bu günlüğün bize ait olmadığını söylüyoruz. Bir kurgudur veya değildir. Bir kanıt varsa göstersinler. Tüm tanıklar bunu doğrulasa dahi bu günlüklerin müvekkilime ait olduğunu göstermez" demişti.
Görmüş'ün avukatlarından Ümit Kardaş ise, "Önemli olan günlüklerin Örnek'e ait olup olmadığı değil, bir darbe iddiasının olması. Bu nedenle, dava tarihi bir davadır" demişti.
Mahkeme, eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve beş gazetecinin tanık olarak dinlenmesini reddetmişti. (EÜ/GG)