Türkiye’da yaşamın her alanında erişilebilirlikle ilgili sorunlar yaşayan görme engeliler, evde yaşadıkları başka bir önemli soruna dikkat çekiyor: elektrikli ev aletleri.
Altınokta Körler Derneği, change.org’da bir imza kampanyası başlatarak elektronikli ev aletlerinin de sesli olmasını istiyor. Şu ana kadar 56 bin kişi imza verdi.
Türkiye’de 2011 TÜİK Nüfus ve Konut Araştırmasına göre, nüfusun yüzde 1,4’ü görme engelli. Teknolojik ilerlemeler artık birçok alanda görme engellilerin önündeki engelleri kaldırmaya yardımcı oluyor.
Parasını veriyoruz, tek başımıza kullanmak istiyoruz
Derneğin Kadın Komisyonu’ndan Sevgi Bulut, görme engellilerin de tüketici olduğunu belirterek “Parasını verdiğimiz ürünü kimsenin yardımı olmadan tek başımıza kullanmak istiyoruz” diyor.
Türkiye’de üretim yapan ve diğerlerine örnek olması için Vestel ve Arçelik firmasını kampanyanın muhatabı olarak seçtiklerini belirten Bulut, tüm firmalardan aynı şeyi talep ediyor.
“Bütün elektronikli ev aletleri çevirmeli ya da dokunmatik. Bugüne kadar çevirmeli sistemde hep sayarak ilkel bir sistem geliştirdik ancak dokunmatikte bu mümkün değil. Özellikle son dönemlerde gelişen teknolojiyle dokunmatik daha da çok artıyor. Üstelik bu sorunu sadece görme engelliler değil, görme kaybı yaşayan yaşlılar da yaşıyor. Bizim isteğimiz tüm bu ürünlere sesli sistem konsun.
Maliyeti çok düşük
"Örneğin, çamaşır makinesinin yıkama ayarları biz dokundukça ya da, düğmeyi çevirdikçe sesli olarak bize makinedeki sesli uyarıcı tarafından bildirilse biz de bu makineyi kimsenin yardımı olmadan ihtiyacımız doğrultusunda kullanabiliriz.
"Bazen ayrıntıymış gibi gözüken küçük değişimlerin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran veya zorlaştıran sonuçları oluyor. Biliyoruz ki artık teknoloji ilerledi ve başka büyük markalar bunu yapıyor. Maliyeti de çok düşük.
"Erişilebilirlik bir hak. Biz de tüketiciyiz, bu ürüne para verip satın alıyoruz ve kimsenin yardımı olmadan tek başımıza kullanmak istiyoruz. Türkiye’nin imzaladığı Birleşmiş Milletler Engelliler Sözleşmesi de yine 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanunu erişilebilirliğin bir insan hakkı olduğunu düzenliyor.”
Bulut, imza sayısı yeterli düzeye ulaştığında firmalarla görüşeceklerini söyledi. (NV)