"Herkes için daha erişilebilir ve engelsiz bir dünya yaratabilmek" için bir araya gelen "Özgürlüğün Ritmi Beyaz Baston Grubu", tüm yayalara ait kaldırımların arabalar, mantar, direk ve levhalar, masalar ve kasalar tarafından işgal edilmesine karşı yürüyüşteydi.
Sarıyer Hisarüstü'nde geçtiğimiz haftasonu bir araya gelen ve kendilerini "kaldırım aktivisti" olarak adlandıran görme engelli vatandaşlar, "Engelliler bu toplumda varlar ve var olmayı sürdürecekler" dediler; şehirde her yer erişilebilir olana dek mücadelelerini sürdüreceklerini söylediler.
18-50 yaş grubunda, engelsiz ve erkek
İstanbul'da kent planlamasının 18-50 yaş grubunda, bedensel ya da zihinsel engeli bulunmayan erkekler gözetilerek yapıldığını vurgulayan gruptakiler, mevcut durumun değiştirilmesi için hazırlanan yasaların bir türlü hayata geçirilemediğini, yasa uygulayıcılarının konuyu sahiplenmediğini belirttiler.
2005'te çıkarılan Özürlüler Yasası'nın yetkililere şehirlerdeki mimari ve toplu taşıma sistemini engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için yedi yıllık bir süre tanıdığını hatırlatan gruptakiler, bu sürenin dolmasına yalnızca iki yıl kaldığı halde ciddi bir çalışma yürütülmediğini de söylediler.
Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye'de mevcut durumun engelliler, hamileler, yaşlılar ve geçici olarak engellilik hali yaşayanlar için de bir açmaz oluşturduğunu belirten görme engelliler, "Bir kentlilik bilinci oluşturulmak isteği varsa, bu ancak tüm vatandaşların kent yaşamına eşit ve özgürce ulaşabilmesinden geçer" dediler.
Yedi aydır yürüyorlar
Görme Özürlüler Derneği ve Engelsiz Erişim Grubu tarafından oluşturulan, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi'nin katılımıyla zenginleşen "Özgürlüğün Ritmi Beyaz Baston Grubu", "Kaldırımıma Dokunma" yürüyüşlerini 15 Ekim 2009'da, Beşiktaş'ta başlatmıştı.
Sırasıyla Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Üsküdar, Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Fatih'te gerçekleştirdikleri yürüyüşlerini geçtiğimiz hafta sonu Sarıyer'in Hisarüstü Mahallesi'nde sürdürdüler. (BB)