Engelsiz Erişim Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekilleri Seçiminde görme engelliler için oy pusulası şablonlarını hazırladı.
6 binin üzerindeki oy pusulası şablonu, talep eden görme engelli seçmenlerin adresine teslim ediliyor.
Türkiye'de tahmini olarak 400 bin görme engelli bulunuyor.
YSK şablona bütçe vermedi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), görme engellilerin 24 Haziran seçimlerinde tek başına oy kullanmasını sağlayacak şablon kullanılmasına izin verdi ancak bütçe vermemişti.
TIKLAYIN - YSK Görme Engelliler İçin Şablona İzin Verdi Ama Bütçe Vermedi
İki şablon hazırlandı
GETEM, Engelsiz Erişim Derneği ve Sesli Betimleme Derneği cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri için kullanılacak iki ayrı şablon hazırladı.
İlk şablonda milletvekili genel seçimine katılan partilerin isimleri ve bağımsız adayların sıra numaraları yer alırken, ikinci şablonda da cumhurbaşkanı adayları belirtiliyor. Görme engelli bireyler Braille alfabesi bilmeseler de sıralamayı bildikleri sürece şablon üzerindeki deliklerden istedikleri parti ya da adaya oy kullanabilecekler.
Adaylar hakkında sesli bilgi
GETEM ve Sesli Betimleme Derneği, milletvekili adayları hakkında da ilk kez sesli bilgilendirmeler hazırlandı.
“Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Seçimleri Kesin Aday Listesi”nde Türkiye’nin 87 seçim bölgesindeki tüm adaylarla ilgili bilgiler teker teker seslendirildi.
Bilgilendirme dosyalarında, adayların ismi, partisi, sırası ve meslekleri yer alıyor.
Bilgilendirme dosyalarına GETEM’in web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
İlk kez referandumda tek başlarına oy kullandılar
Engelsiz Erişim Derneği ve GETEM, ilk kez 2017 referandumunda kendi olanakları ile görme engellilerin tek başlarına ve erişilebilir biçimde oy kullanabilmeleri için birleşik oy pusulası ebatlarında bir şablon hazırlanmış, YSK bu şablonun kullanımına izin vermişti.
Böylece ilk kez görme engelliler oylarını refakatçi olmadan kullanarak, gizli, eşit ve serbest oy kullanma hakkına sahip olmuştu.
Ancak bu konuyla ilgili yasal bir değişiklik yapılmadı.
Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Engin Yılmaz, YSK’ya başvurusunda 24 Haziran’da görme engellilerin refakatçi olmadan tek başına oy kullanabilmesinin altyapısının sağlanmasını talep etmiş, YSK da bu talebi kabul etmişti. (ÇT)