Ankara Keçiören’de görme engelli olan 8’inci sınıf öğrencisi Yağmur Büyükurvay’a (14) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında resim, şekil ve grafik içeren soruların yer aldığı kitapçık verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na göre, hiç görmeyen öğrencilere, şekil, grafik ve resim içeren sorular yerine eşdeğer ve betimlemeli soruların yer aldığı kitapçığın verilmesi gerekiyor.
Fakat Büyükurvay, okulu öğrencinin görme durumunu “az gören öğrenci” olarak işaretlediği için şekilli soruların yer aldığı kitapçık ile sınava girmek durumunda kaldı.
Öğrencinin annesi Nejla Büyükurvay, kızının raporunda “özel koşul gereksinimi vardır” yazdığını ve total görme engelli (hiç görmeyen) olarak işaretlenmesi gerektiğini söyledi.
Kılavuza göre az gören öğrenciler, tek kişilik salonda okutman eşliğinde sınava giriyor ve herhangi bir sorudan muafiyeti olmuyor.
Eğer hiç görmeyen olarak işaretlenseydi, hazırlanan özel kitapçıkta şekil, grafik ve resim içeren sorular yerine eşdeğer ve betimlemeli sorular olacaktı. Öğrenciye eşlik eden okutmanın yalnızca hazır betimlemeyi okuması yetecekti.
Fakat betimlemeli kitapçığın olmaması nedeniyle okutman şekilleri kendi betimledi. Okutmanın kötü betimleme yaptığını belirten öğrenci Büyükurvay, sınav sırasında kafasının karıştığını söyledi.
Büyükurvay, yanlış kitapçığın geldiğini ailesiyle sınav sonrasında kitapçığı kontrol edince anladı.
4 Temmuz'da LGS yerleştirme sonuçları açıklandı ve bu sonuçlara göre Büyükurvay hayali olan Ankara'da hazırlık sınıfı bulunan bir sosyal bilimler lisesi yerine istemediği bir okula gidecek.
“Milli Eğitim Bakanlığı mahkemeye başvurun dedi”
Aile sınavda yanlış kitapçığın geldiğini fark etmelerinin ardından MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne başvurdu.
Şekilli soruların hesaplamaya dahil edilmemesini talep eden aile “Siz haklısınız, okul yönetimi hatalı ama buradan yapabileceğimiz bir şey yok. Mahkemeye başvurun” cevabını aldı.
Bu cevabın ardından mahkemeye başvuran aile yargı sürecinin halen devam ettiğini belirtti.
“Şekilli sorular çok zaman kaybettirdi”
Okutman olarak sınava giren öğretmenin Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinin öğretmeni olduğunu belirten anne Büyükurvay, “Din öğretmeni nasıl matematik ve fen derslerindeki şekilleri betimleyebilir? Soruları düzgün şekilde anlatamamışlar” dedi.
Okuyucunun kötü betimleme yaptığını belirten görme engelli öğrenci ise “Ben betimlenmiş halinin öyle kötü olduğunu sandım. Özellikle matematik ve fen sorularında sorun yaşadım. Çok fazla şekilli soru vardı. Okutman da anlatamadı. Bu bana çok zaman kaybettirdi” diye konuştu.
15 yıl sonra yine hata
Büyükurvay ailesinin büyük kızı Şeyma Büyükurvay da 15 yıl önce sınava girerken hak ihlaline uğramış.
Abla Büyükurvay’ın sınava girdiği sene görme engelli öğrenciler için özel kitapçık hazırlanmış. Hazırlanan özel kitapçıklarda soruların betimlemesinin olduğunu aktaran anne “Sınava giren okuyucular ağaçların üstündeki elmaları bile bunlar şekilli soru, bu sorulardan muafsın diyerek soruları okumamış. Oysaki sorular anlatılabilir sorularmış ve Şeyma o soruları yapmamış olarak gözüktü” dedi.
“Büyük bir koordinasyonsuzluk var””
Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Oğuzahan Al konuyla ilgili “Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda önlem alması gerekiyor. Büyük bir koordinasyonsuzluk var. Bu sınav üniversite sınavı gibi de değil. Bir kere girebiliyorlar. Bu durumda yaşanan mağduriyetin de geri dönüşü çok zor. Elbette mahkeme açılabilir, sınav soruları tekrar değerlendirilebilir ama o sınavda belki çözebileceğiniz soruları çözememiş oluyorsunuz. Bu tekrarı olmayan ve öğrencilerin hayatını etkileyen bir sınav” sözlerini kullandı.
(AD / HA)