Haberin İngilizcesi için tıklayın
Polis memuru Hasan Semerci’nin, görevden ihracıyla ilgili Anayasa Mahkemesi başvurusu reddedildi.
AYM, görevden ihraçla ilgili yürütmenin durdurulması kararının, göreve dönüşün de önünü açabileceğini ifade etti:
“Yürütmenin durdurulması kararı verilememesi nedeniyle başvurucu maddi bir hakkın ihlal edildiğini ileri sürmediği gibi uyuşmazlığın esastan karara bağlanmasından sonra iptal kararı verilmesi halinde başvurucunun bütün özlük haklarıyla birlikte görevine iade edilebileceği de görüldüğünden mahkemeye erişim hakkına yönelik bir ihlal olmadığının açık olduğu anlaşılmaktadır.”
AYM başvuruyu dayanaktan yoksun bularak kabul edilemez olduğuna hükmetti.
“Digiturk aboneliğini iptal ettirdi”
Hasan Semerci, polis memuru olarak görev yaparken 8 Temmuz 2018’deki 701 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarıldı.
Buna karşın Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna başvurdu.
Komisyon 5 Ekim 2019’da başvurusunu reddetti. Ret kararında, Semerci’nin üst amirinin değerlendirmesinde “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve/veya Paralel Devlet Yapılanmasıyla (PDY) kuvvetli irtibat ve iltisakı bulunduğu” yönünde görüş Belirtildiği ifade edildi.
Ayrıca, Semerci’nin, Samanyolu Yayın Grubu kanallarının Digiturk platformundan çıkarılmasını gerekçe göstererek Digiturk aboneliğini iptal ettirdiği belirtildi.
Bunun yanı sıra “FETÖ/PDY'nin örgüt arşivine göre emniyet teşkilatı içinde örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı” vurgulandı ve bu tespitlerden hareketle başvurucunun FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu sonucuna varıldı.
“Mahkeme kararı olmadan örgüt üyesi ilan edildim”
Semerci, kararın ardından, İçişleri Bakanlığına karşı Komisyon kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.
Dava dilekçesinde, herhangi bir disiplin sürecine dayanmadan ve savunma hakkı tanınmadan doğrudan kamu görevinden çıkarılmasının hukuka aykırı olduğunu, durumun masumiyet karinesine aykırı olduğunu ifade etti.
Ayrıca, “mahkeme kararı olmaksızın terör örgütü üyesi olarak ilan edildiğini” ileri sürdü.
Ankara 25. İdare Mahkemesi 24 Ocak 2020’de tarihinde yürütmenin durdurulması isteminin incelenmeksizin reddine karar verdi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 13. İdari Dava Dairesi de bu karara Semerci’nin yaptığı itirazı reddedince dosya AYM’ye taşındı.
AYM gerekçeli kararını bugün açıkladı.
Başvuruyu reddeden AYM, “yürütmenin durdurulması kararı verilememesi yargılamanın bütününü adil olmaktan çıkarmayacaktır” dedi. (AS)