Haziran 2007'den bu yana aralarında emekli askerler, akademisyenler, gazetecilerin de bulunduğu 100'den fazla kişiyi kapsayan Ergenekon soruşturmasının geldiği noktayı değerlendiren siyasi yorumcu Kenan Kalyon, demokratikleşme adımı yorumlarının yanılsama olduğunu söyledi.
"Bu ülkede özel harp dairesi ve kontrgerilla hakkında yeterince yazılıp çizildi. Her zaman başında muvazzaf askerlerin olduğu bu örgütlenmelere dokunmayan bir temizliğin bizi darbe olasılıklarından kurtardığına inanmak için bir gerekçe yok."
"Uzlaşma uzatıldı"
Dün emekli generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da aralarında olduğu 23 kişinin gözaltına alınmasıyla gündeme gelen soruşturmanın iddianamesinin hazır olduğu açıklandı.
Kalyon'a göre, bu son operasyon ordu ve hükümet arasındaki mutabakatın sürdüğünü gösterdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ağustosta muhtemelen Genelkurmay Başkanlığı'na gelecek İlker Başbuğ'un yaptığı görüşme olmadan operasyonun yapılamayacağını söyleyen Kalyon "Bunun geçen yıl Erdoğan'la Büyükanıt'ın Dolmabahçe görüşmesinde varılan mutabakatın uzatılması olduğunu düşünüyorum" dedi.
Ordu ve AKP
Kalyon şu noktaların altını çizdi:
- Bu orduya rağmen yapılmış bir operasyon değil. AKP'nin elinde bir takım kartlar var ve ordu da kerhen onay veriyor, demek basit bir açıklama. Ordu da hiyerarşi dışı oluşumlardan rahatsız. Bu oluşumlar yaptıkları işi ellerine yüzlerine bulaştırıp ordu için yük haline geldi.
- AKP de zamanlama açısından operasyondan çıkar sağladı. Kapatma davasıyla oluşan iktidarsızlık görüntüsüne son vermeye ve demokrasi yanılsaması yaratarak liberal çevrelerle güven tazelemeye çalıştı.
- Bu mutabakat, Dolmabahçe'de Kürt sorunu, Amerika'yla ilişkiler konusunda varılan uzlaşmanın üzerine eklendi.
"Sadece ordu değil, polis de"
Ergenekon soruşturmasının bazı ipuçları verdiğini de vurguladı Kalyon.
"Orduda, Kürt sorununda sürüp giden çatışma ortamı nedeniyle kontrolden çıkmış olan çıkıntılar tasfiye edilmiyor, yeniden şekillendiriliyor aslında. Bu yeniden şekillendirmede yarı-ordu olan polis teşkilatını da hesaba katmak gerekli."
Karanlıkta kalan, zamanaşımına uğrayan katliamlar, saldırılar aydınlatılmadan Ergenekon'un ortaya çıkardığı iddia edilen örgütlenmenin açığa çıkarılamayacağını vurgulayan Kalyon, şöyle ekledi:
"Her ne kadar bu örgütlenme emekli askerleri, sivilleri de işlevlendiren bir ağ olsa da, başında daima muvazzaf askerler oldu. Onlara uzamayan bir operasyon yanılsama yaratmaktan başka işe yaramaz."
Solun tavrı
AKP kapatma davası-Ergenekon soruşturması, yaygın bir şekilde "darbecilik-demokrasi" ve "laiklik-İslamcılık" ikileminde tartışılıyor.
Bu durumda sola düşen görev "gücü yettiğince siyasi gerçekleri açıklamaya devam etmek ve yanılsamaları dağıtmak."
Kalyon, "AKP'yle yan yana düşebiliriz korkusuyla ulusalcı tabir edilen bu güçlerin yasa dışı teşebbüslerini görmezden gelmek, hatta bu güçleri arkasına almak sola düşmez" dedi.
Solun darbecilikle 1970'lerde hesaplaştığını da ekleyen Kalyon "Sol, o döneme göre ilerici vaatlerde bulunan darbecilikle de yollarını çoktan ayırdı" diye ekledi.(EÜ/EZÖ)