Silivri'deki Ergenekon Davası'nın 267. duruşmasını izleyen Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) davada gazetecilerin beş yıldır tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek "bu durum demokrasi adına bir utanç konusudur" dedi.
GÖP Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddelerinin değiştirilmesini ve Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını istedi.
"Gazeteciler hep hedefte"
GÖP dönen sözcüsü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden Gülseren Ergezer Güver basına yaptığı açıklamada Türkiye'nin Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 154. sıraya gerilediğine dikkat çekti.
"Türkiye'de halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazeteciler her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.
"Kamu aleyhine olan gerçekleri ortaya çıkaran gazeteciler öldürülerek ya da çeşitli biçimlerde engellenerek gazetecilik mesleğine gözdağı veriliyor. Gazeteciler açılan çok sayıda dava ile cezaevine konulma tehdidi altında tutuluyor. Gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor.
"Tüm bunların sonucunda da Türkiye dünya basın özgürlüğü sıralamasında ayıplı ülke olmaya devam ediyor.
"İktidar cezaevinde gazeteci olmadığı konusunda ısrar ederken uluslar arası birçok kuruluş Türkiye'deki basın özgürlüğü konusunu "kriz" olarak tanımlıyor.
"Meslektaşlarımızın 5 yıla yaklaşan tutukluluk süreleri demokrasi adına büyük bir utanç konusudur. Türkiye'nin bu ayıplı görüntüden çıkmasını, gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını, TCK; TMK, CMK'daki basın özgürlüğü açısından sorun oluşturan maddelerin ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını talep ediyoruz."
Duruşmayı izleyen heyette Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi Recep Yaşar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, gazeteci Nail Güreli, Ümit Gürtuna, Tuncay Yıldırım ve Azer Bortaçina yer aldı. (EA)