Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd Doç. Dr. Kerem Altıparmak, google servislerine erişimin zorlaştıran Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) itiraz etmeye hazırlanıyor.
Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 4 Mayıs 2008'de karar aldığından beri erişime kapalı youtube.com küresel video paylaşım sitesine yasak daha da güçlendirilmek istenince, aynı İP'ler üzerinden faaliyet gösteren Google'un bazı hizmetlerinin yasaklanmasına neden olmuştu.
Sorunun giderildiğinden hiç de emin olmadığını bianet'e açıklayan Yaman Akdeniz, örneğin Google Analytics'e erişimin çok sıkıntılı olduğunu söyledi.
Kürkçü: Ölçüm, yazışmalar, veri işleme aksadı
Google Analytics'le ilgili sorunu doğrulayan bianet.org yayın koordinatörü Ertuğrul Kürkçü, hem youtube hem de google hizmetlerinin aksamasından çok yönlü olarak etkilendiklerini açıkladı:
"Google Analytics bizim için hayati önemde çünkü yayınımızın izlenme oranları ve kaynaklarımızla ilgili bilgileri buraya dayanarak çözümlüyoruz. Son bir haftadır sağlıklı herhangi bir veri alamadığımızdan izleyici tepkilerini ölçemiyoruz. Bu bizi körleştiriyor.
"İç yazışmalarımız ve dokümantasyon için kullandığımız Google Docs'un imkanlarından yararlanamıyoruz ya da çok büyük gecikmekler oluyor. Bu da bizim veri işleme konusunda sıkıntıya sokuyor."
"Hukuken ortak hareket etmeye hazırız"
"Bundan da önemlisi posta işlemlerimizi Google üzerinden sürdürdüğümüz için okurlar ve diğer kaynaklarla ilişkilerimizde gecikmeler ve belirsizlikler oluyor. Bunlar üretim sürecimizi ciddi olarak aksatıyor. Zaten Youtube kısıtlamalarından ötürü özellikle İnternet'te video paylaşımında sorun yaşıyorduk. Tüm bu yasaklamalardan hem içerik olarak hem işleyiş olarak büyük zarar gördük. TİB'i protesto ediyoruz. Hukuken yapılabilecek bütün işlemler için diğer zarar görenlerle ortak hareket etmeye açığız."
Akdeniz de, problemin hakkında erişim engelleme kararı olmayan google servislerine TİB'in yeni uygulamasıyla erişimin zorlaşması ve hatta bazı durumlarda erişime tamamen kapatılmasından kaynaklandığını açıkladı.
"Mangal yakarken ormanı yakmak gibi bir uygulama. Zaten erişime kapalı olan Youtube'a erişimi daha da zorlaştırmak için bir yeni önlem alırken Google'un diğer servislerine de zarar veriliyor. Bu da sadece sansür olarak tanımlanabilir. Ölçüsüz, tutarsız, demokratik toplumlarda kabul edilemez bir uygulama."
TGC: Keyfi yasaktan geri dönülsün
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de, Google'ın bir çok hizmetine erişimin engellenmesini "iletişim özgürlüğünün kısıtlanması" olarak değerlendirmiş, Google sitesine yönelik mahkeme kararına dayanmayan uygulamayı "keyfi" olarak nitelendirmiş ve yasaktan geri dönüşmesini talep etmişti. (EÖ/TK)