Haberin İngilizcesi için tıklayın
Google, yayınladığı şeffaflık raporunda hükümet ve devlet kurumlarının kullanıcı bilgileri taleplerini ne sıklıkla gerçekleştiğini açıkladı.
Google söz konusu istatistikleri yayınlarken “Dünyanın her yerinde, devlet kurumlarının sivil, idari, ceza ve ulusal güvenlik gerekçesiyle kullanıcı bilgilerini talep etmelerine izin veren yasalar vardır. Bu raporda, devlet kurumlarından aldığımız taleplerin sayısı ve türüyle ilgili bilgileri paylaşıyoruz” açıklaması yaptı.
Üç bölüme ayrılan listede hükümetlerin ve devlet kurumlarının küresel bilgi talepleri, ikinci Enterprise kurumsal bilgi talepleri ve üçüncü kısımda ise ABD ulusal güvenliği için istenen bilgi talepleri yer aldı.
İstatistiklere bakılırsa son dönemde Google, bilgi taleplerinin yaklaşık yüzde 74’lük kısmında hükümet ve devlet kurumlarına kısmen olsa da bilgi aktardı.
Görseli büyütmek için TIKLAYIN
Verileri Türkiye açısından değerlendirdiğimizde, Google’ın Türkiye’deki resmi kurumlarla veri paylaşım oranı oldukça az.
Türkiye’deki resmi kurumlardan 611 hesap için veri talebi iletilirken, Google bu isteklerin yüzde 1’lik bölümü için isteği kabul etmiş görünüyor. Ayrıca Türkiye’ye özgü verilerde Ocak 2010’dan itibaren görüntülenen verilerde bu veri paylaşım oranı hiçbir dönemde yüzde 1’i geçmemiş.
Görseli büyütmek için TIKLAYIN
Diplomatik yasal talepler alanında da şimdiye dek Türkiye, sadece iki kez talepte bulunmuş. Normal talepler haricinde bu alanın kendine özgü diplomatik işleyişi olması, bu rakamı oldukça olağan kılıyor. Bir diğer istatistik ise Türkiye, hiçbir kurumsal bilgi erişim talebinde de bulunmamış.
Görseli büyütmek için TIKLAYIN
Google, taleplere nasıl cevap verildiği ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Geçerli yasalara uygunluğundan emin olmak için her talebi dikkatle inceleriz. Bir talepte çok fazla bilgi isteniyorsa talebin kapsamını daraltmaya çalışırız. Bazı durumlarda herhangi bir bilgi vermeyi kabul etmeyiz.” ifadelerini kullandı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(HA)