Google'ın 18 Haziran Pazartesi günü açıkladığı son Küresel Şeffaflık Raporu'na göre Türkiye resmi kanallar aracılığıyla 174 içeriğin kaldırılmasını talep etti.
Temmuz - Aralık 2011 dönemini kapsayan rapora göre Türkiye Google'a 45 başvuruda bulundu. Bu başvuruların bazılarında birden fazla içerik için kaldırılma talebi vardı. 45 talebin yüzde 56'sına olumlu yanıt verildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kaldırılmasını talep edilen içeriklerin 107'si Google Arama'dan, 39'u YouTube'dan, 20'si ise Blogger servislerindendi.
Google nefret söylemi içeren bir video ve Atatürk ile ilgili iki videoyu kaldırmak için BTK Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan bir istek aldı.
Atatürk konulu videolar
Google raporunda bu isteklere verdiği yanıtı şöyle açıkladı: "YouTube'un Topluluk Kurallarını ihlal ettiği için sadece nefret söylemi içeren bir videoyu kaldırdık".
Atatürk aleyhine işlenen suçları düzenleyen 5816 no'lu yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle BTK ayrıca iki ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı ise bir başvuruda bulundu. Bu başvurular sonucu Google, YouTube'ta yayınlanan videolardan altısına Türkiye'den erişimi yasakladı.
Kanada şaşırttı
Google politika analisti Dorothy Chou Wall Street Journal'e ideolojik yayınları kaldırmak için birçok devletten talep geldiğini söyledi. "Bu sık karşılaştığımız bir problem. Ancak hiç beklemediğimiz ülkelerden de bu yönde talepler gelmeye başladı."
Örneğin Kanada'nın pasaportuna işeyen bir Kanada vatandaşının videosunun kaldırılması isteği, Google tarafından reddedildi.
"Sansürü azaltmaya çalışıyoruz"
Chou sansür taleplerini kabul etme nedenlerini şöyle açıklıyor: "Çünkü bu ülkelerle iş yapmaya devam etmek istiyoruz".
Çoğu zaman operasyonlarını yerel olarak işlettiklerini ve bu nedenle yerel yasalara uymak durumunda kaldıklarını belirten Chou: "Ama biz her zaman sansür miktarını sınırlamaya çalışıyoruz," dedi.
Google hükümetlerin içerik çıkartma isteklerini tek tek inceliyor ve İsteğin ne kadar detaylandırılmış olduğu ve yerel yasalara uygunluğu kontrol ediliyor.
Kullanıcı bilgileri nasıl veriliyor?
Türkiye ayrıca Google'dan 92 kullanıcı veya kullanıcı hesabının bilgilerini istedi; ancak Google bu taleplerin hiçbirine olumlu yanıt vermedi.
Rusya ve Macaristan'ın da kullanıcı verisi için isteklerini kabul etmezken, Amerika'nın 6,321 isteğinden yüzde 93'ünü kabul etti; Brezilya'nın 1,615 isteğinin yüzde 90'ını ve İtalya ile İspanya'nın isteklerinin yüzde 51'ini kabul etti.
Google kullanıcı bilgilerinin verme konusundaki kriterini şöyle açıklıyor: "Yasalara uyan tüm şirketler gibi biz de geçerli yasal sürece uymak zorundayız. Kullanıcı gizliliğini çok ciddiye alıyoruz. Bu konuda istek aldığımızda hukuk metnine ve ruhuna uygun olduğundan emin olmadıkça kabul etmiyoruz". (RE/HK)
* İçerik kaldırma talepleri için tıklayın.
* Türkiye'nin taleplerinin ayrıntılı bilgisi için tıklayın.
* Kullanıcı bilgisi istekleri tablosu için tıklayın.