Türkiye küçük Millet Meclisleri Girişimi (TkMM) ve Düşünce Suçuna Karşı Girişim çalışanı Selin Karakartal, Hüseyin Yıldırım, Mert Tokur ve Gürşat Özdamar sigorta ve zam talep etmeleri üzerinde işten çıkartıldı. TkMM Ankara çalışanı Esin Alp ise kararı protesto ederek istifa etti.
Eski çalışanları Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Merkezi’nde yaptıkları basın açıklamasında süreci şöyle aktardı:
“Geçtiğimiz yılın Ekim ayında TkMM projesinin genel koordinatörlüğünü yürüten arkadaşımız Melis Tantan, Şanar Yurdatapan tarafından işten çıkarıldı. Arkadaşımızın işten çıkarılma nedeni ile ilgili olarak bilgi almak istediğimiz Yurdatapan, bunun nedenine ilişkin hiçbir geri dönüş yapmazken ‘Burada demokrasi yok, benim kararlarım uygulanır’ çıkışını yaptı.
“Bu gelişmenin ardından Yurdatapan, zam ve sosyal güvence talebinde bulunan bizleri fon, bütçe gibi gerekçelerle üç ay boyunca oyaladı.
“İşyerindeki hiyerarşik yapı iyice yoğunlaştırıldı ve üzerimizdeki baskı daha da arttı. Yurdatapan 18 Mart’ta yaptığı toplantıda mali bir kriz yaşandığını bahane ederek bizi işten ayrılmaya yönlendirdi ve Haziran ayı başına kadar süre verdi. Buna karşılık bizler sigorta ve zam talebinde ısrarcı olduğumuzu belirtince Yurdatapan, bir işveren olduğunu kanıtlayacak şekilde, ofiste tüm çalışanlara bu taleplerin arkasında olup olmadıklarını sordu ve arkasında durduğumuzu belirten bizleri topluca işten attı.”
“Amacımız Sivil Toplum Örgütleri’nde ‘gönüllü çalışma’ adı altında yapılan emek sömürüsünü teşhir etmektir. Düşük ücretlerle, hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılan insanların gelecekleri patronların iki dudağı arasındadır.”
Alp ise öğrenci olması gerekçe gösterilerek asgari ücretin altına çalıştırıldığını, sigorta ve zam talebinin ise yine aynı gerekçesiyle kabul edilmediğini söyledi.
İşten çıkartılanlardan Yıldırım işten çıkarılanların bir kısmının sigortasının olmadığını, bir kısmının ise kendi sigortalarını ödemek zorunda bırakıldığını ifade etti. Yıldırım, Yurdatapan’ın yaptıkları toplantıda kendilerini istifaya zorladığını ve yerlerine öğrenci istihdam edeceğini söylediğini aktardı.
Eski çalışanların avukatı Cem Gök STÖ’lerde “gönüllülük” adıyla emek sömürüsü yaşandığını belirterek geçmişe dönük sigorta ile ihbar ve kıdem tazminatı talebiyle hukuki süreci işleteceklerini söyledi.
bianet’e konuşan Şanar Yurdatapan ise yargı yolunun açık olduğunu, eski çalışanlar eğer haklılarsa bu yolla ispatlayabileceklerini söyledi. (EA)