İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi (BİLGİ STÇM) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLGİ GÖÇ) tarafından yapılan “Türkiye’de Gönüllülük Araştırması”nın sonuçları açıklandı.
Türkiye’de sivil toplum alanında çalışan gönüllülerin koşullarını, sorunlarını ve beklentilerini ele almayı amaçlayan araştırmada, internet üzerinden 1016 kişi ile görüşüldü.
Farklı illerde 15-75 yaş aralığında yapılan araştırmaya göre, STK’lerde gönüllü olarak çalışanların yüzde 68’i kadın, yüzde 33’ü 15-24 yaş arası, yüzde 11’i ise 60 yaş üstü.
Araştırmanın sonucuna göre; Türkiye'de gönüllü olarak çalışılan STK'lerin başında "eğitim", "çocuklar", "gençlik" ve "insan hakları" geliyor.
Araştırmaya göre; gönüllü çalışanların yüzde 34’ü çalıştıkları kurumla tanıdıkları aracılığıyla ilişki kuruyor. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 9'u bir sosyal güvenceye sahip değil. Çalıştığı STK'dan sosyal güvenceye sahip olanların oranı yüzde 9. Katılımcıların kalan kısmı çalıştığı yerden, aileden ya da üniversiteden bir sosyal güvencesi bulunuyor.
Araştırmaya katılan gönüllülere göre gönüllülüğün en önemli kazanımları kendini işe yarar hissetmek, yeni insanlarla tanışmak, sürekli yeni şeyler öğrenmek ve iş hayatında olumlu etkilerini görmek olarak ön plana çıkıyor.
Katılımcıların yüzde 20’si gönülllük yaparken psikolojik rahatsızlıklar yaşadıklarını belirtirken; gönüllülerin yüzde 13’ü şu anda yaptıkları gönüllülük faaliyetinin iş kazası ya da meslek hastalığı riski taşıdığını ifade etti.
Gönüllülüğün insanların kişiliği üzerindeki etkileri, toplumsal sorunlara karşı duyarlılık sağlamak, daha sosyal olmak, daha iyi iletişim kurmak, daha anlayışlı ve sabırlı olmak gibi niteliklerin kazanıldığı düşünülüyor.
Ankete katılan gönüllü çalışanların (yüzde 53) en zorlandıkları konuların başında ‘zaman bulmak’ geldiğini belirtirken; ikinci sırada (yüzde 30) gönüllülük için yapılan harcamaların karşılanmasında zorlandıklarını söylediler. (RT)