Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sabah gazetesinden Nur Batur'a Bükreş'teki NATO zirvesi ve daha sonra üst düzey devlet yetkililerinin Çankaya Köşkü'nde bu zirve hakkında yaptıkları değerlendirmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"Afganistan'da muharip gücümüz zaten var"
Afganistan'a ilave birlik gönderilebileceğini vurgulayan Gönül, ülkedeki 750 Türkiyeli askerin muharip olduğunu ve bu askerlerin halen görev yaptıkları Kabil dışına da yerleştirilebileceklerini söyledi:
"Biz oraya sağlık personeli göndermedik. 750 kişilik gücümüz aslında muharip güçtür. … Şartlara göre asker sayısı azalabilir ya da çoğalabilir. … ISAF'ın dışında 7 Ekim 2001'den beri Sürekli Özgürlük Harekatı da sürüyor. Buna daha sınırlı ülke katılıyor ve terörle mücadele ediyor. … Bizim oradaki gücümüz Fransa ve İtalya ile beraber Kabil Merkez Komutanlığı'nı yürütüyor. Biz ISAF'da yer almaya devam edeceğiz ama Sürekli Barış Harekatı'na asker göndermeyeceğiz. … Yerler yeniden gözden geçirilebilir. Örneğin Kabil Komutanlığı mahalli güçlere devredilirse başka yerde görevlendirilir."
"Füze kalkanıyla ilgimiz yok"
Gönül, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) füze kalkanı sistemine dahil olmayacağını açıkladı:
"Bu füze kalkanı NATO projesi değil, Amerikan projesi. Bu yüzden NATO'da bir karar alınmadı, bilgi verildi. … Tartışma, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile ilgilidir. Türkiye ile ilgili bir tartışma yoktur. … Rus heyetinden birisi 'İran'a karşıysa neden Türkiye ve Azerbaycan'a kurmuyorsunuz?' diye itiraz etti. Haber bundan kaynaklandı. … Bizim dışımızdaki bir olay. … Biz kendi hava sistemimizi kendimiz kuruyoruz. Yeterli uçak ve helikopterimiz var. Alçak, orta ve yüksek savunma projeleri tamamlandı. Alçak savunma ihalesini de gerçekleştirdik."
"Kıbrıs'ın NATO üyeliğine izin vermeyiz"
Gönül, NATO'nun Kıbrıs sorununun çözümü için bir çıkış noktası olabileceği iddialarını da reddetti:
"Kıbrıs'ın NATO üyeliği söz konusu olamaz. Üye adayı bile olamamıştır ki üye olsun. Üye adaylığına bile karşıyız. Bir adım ileri gidemezler. AB üyeliği bir çıkış noktası oldu mu? Daha kötü oldu. Zürih ve Londra anlaşmasını bize kazandıranların Türkiye'ye kazandırdığı bir imkanın israf edilmesini zaman zaman esefle karşılıyoruz."
"TSK AB yolunda bir koz"
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinde Türkiye'ye güç kattığını ileri süren Gönül, ordunun Avrupa Birliği savunmasında aktif rol almaktaki kararlılığına da dikkat çekti:
"Avrupa Birliği savunması NATO'ya karşı değil tamamlayıcı olacak. Türkiye şu anda zaten AB savunma projelerinin hemen hepsinde rol alıyor. … Türkiye'nin en ciddi ve kapsamlı teşkilatı silahlı kuvvetleridir. Bunun bir faktör olarak AB müzakerelerinde ağırlık kazanması bize kuvvet verir. … TSK'da hükümetle aynı hedef doğrultusunda. … İstikbalimizi hep beraber AB'de gördüğümüz için Avrupa Birliği savunma projelerinin çoğunda varız." (NB/KM)