Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) uzun süredir tartışılan gol çizgisi teknolojisini on gün sonra başlayacak olan Dünya Kupası’nda kullanacak.
GoalControl 4D sistemi topların gol çizgisini geçip geçmediğini belirlemede kullanılıyor.
Milimetrik hesap
Kale arkaları öncelikli olarak sahanın çeşitli yerlerine yerleştirilen yüksek çözünürlüklü 14 kamera sayesinde çalışan sistem, topun kale çizgisinin geçip geçmediğini, yani gol olup olmadığını milimetrik olarak hesaplıyor.
Farklı yerlere yerleştirilmiş 14 kamera topun kesin yerini tespit ederek anında hakemin kolundaki saate uyarı gönderiyor. Hakem de bu veriyi dikkate alarak karar veriyor.
Hakem hatalarını azaltacağı düşünülen sistem geçen yılki FIFA Konfederasyon Kupası'nda denenmişti.
FIFA’nın son kararıyla sözü edilen teknoloji ilk kez bir Dünya Kupası'nda kullanılmış olacak.
Blatter vs Platini
FIFA Başkanı Sepp Blatter’a ve teknolojinin kullanımını destekleyenlere bakılırsa böylece futbol daha adil hale gelecek.
Ancak bu konuda herkesin aynı fikirde olduğunu söylemek zor. Avrupa futbolunun başında bulunan, yeşil sahaların efsane futbolcularından UEFA Başkanı Michel Platini mesela; daha geçen yıl gol çizgisi teknolojisinin Şampiyonlar Ligi'nde kullanımının çok pahalı olduğunu söyleyerek sistemin kullanımını reddetmişti.
Platini’nin tek itirazının maliyetle ilgili olmadığı da biliniyor. Nitekim aynı konuşmanın devamında parayı gol çizgisi teknolojisi yerine genç futbolculara harcamayı tercih ettiğini belirtti.
“Kırk yılda bir hakemin göremediği golü tespit edecek bir teknoloji yerine, genç futbolculara ve altyapıya daha çok para harcamayı tercih ederim.”
Platini’ye göre, hakemler Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde hayata geçirilen beş hakem uygulamasıyla sahada olan her şeyi görebilme olanağına sahip oluyorlar.
Beş hakem bir çizgi
Zaman zaman alevlenen gol çizgisi teknolojisinin kullanımı tartışması 2012’de de gündeme gelmişti.
O yıl Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İngiltere'nin Ukrayna'yı 1-0 mağlup ettiği maçta, Ukraynalı Debiç'in vuruşunda top çizgiyi geçtikten sonra İngiltere defansı topu oyun alanına çevirmiş, ancak hakem gol kararı vermemişti.
Sözkonusu pozisyonda devam kararını çizgi hakemi vermiş, orta hakem de ona uymuştu.
Golleri verilmeyen Ukrayna’nın teknik direktörü, bir zamanların dünyaca tanınan oyuncusu Oleg Blokhin karar büyük tepki göstermişti.
“Top yarım metre içerdeydi. İşe yaramayacaklarsa neden beş hakem var? Hakkımda istediğinizi yazın, umurumda değil.”
Dönemin UEFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina ise yarım metre ifadesini abartılı bulmuş ama birkaç santimle pozisyonun gol olduğunu kabul etmişti. “Olmasa tabii ki daha iyi olurdu, ancak bu kadar çok maçın oynandığı uzun bir şampiyonada hakemler açısından tek sorun budur.”
Almanya-İngiltere maçları
Futbol tarihindeki bu tip tartışmalar az değil ama daha çok büyük maçlar sonrası yapılan hatalarla hatırlanıyor.
En fazla akıllarda kalan da Almanya-İngiltere maçlarında yaşananlar...
2010 Dünya Kupası'nda Almanya ile İngiltere çeyrek final maçında karşı karşıya geldiklerinde, İngiltere’den Frank Lampard takımı 2-1 mağlup durumdayken gol atmış fakat hakem topun kale çizgisini geçmediğine karar vermişti.
İngiltere o maçı 4-1 kaybetti.
Futbol tarihinin en bitmek bilmeyen tartışması ise 1966 Dünya Kupası finalinde yaşanmıştı. Normal süresi 2-2 biten İngiltere ve Almanya arasındaki karşılaşma uzatmalara gitmiş ve İngiltere’den Geoff Hurst'un vurduğu çizgiyi tümüyle geçmeyen top gol sayılınca İngiltere şampiyon olmuştu. (YY)