Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü öğrencileri "C-lab dersi" kapsamında Suriyeli mülteci çocukların eğitim sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek üzere iki mini belgesel çekti.
Belgesellerin ilkinde İstanbul’daki devlet okullarından birinde eğitim görmekte olan sekiz mülteci çocuk savaşın hayatlarını nasıl değiştirdiğini, dilini bilmeden geldikleri bu yeni ülkede okula ve gündelik hayata nasıl adapte olmaya çalıştıklarını ve hayalleriyle özlemlerini paylaşıyor.
TIKLAYIN - TARLABAŞI'NIN ÇOCUKLARI İKİ SURİYELİ ÇOCUKLA KONUŞTU
TIKLAYIN - MÜLTECİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKI İÇİN ÖNERİLER
Mülteci öğretmenler
İkinci belgeselde ise yine İstanbul’da, bu kez hayırsever Filistinli bir işinsanının desteği ile açılan bir geçici eğitim merkezindeki Suriyeli öğretmenlere çevriliyor kamera.
Kendileri de mülteci olan beş öğretmen mülteci çocukların eğitimi önündeki engelleri anlatıyor, çocukların içinde bulunduğu durumu gösteriyor ve destek çağrısı yapıyor.
TIKLAYIN - SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ İÇİN ÖNERİLER
Eğitime erişim engellerle dolu
Proje Koordinatörü Işın Eliçin Türkiye’deki iki milyonu aşkın Suriyeli’nin 780 bin kadarı okul çağında olmak üzere yarısından fazlasının çocuk olduğunu hatırlatarak sadece üçte birinin eğitim alabildiğine dikkat çekiyor.
TIKLAYIN - HRW: TÜRKİYE'DE 400 BİN SURİYELİ ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR
Ekonomik zorluklar, yasal çalışma izinlerini olmayışı gibi nedenlerin Suriyeli ebeveynleri zora soktuğunu ve sonucunda Suriyeli mülteci nüfus arasında çocuk işçiliğinin son derece yaygın hale geldiğini hatırlatıyor.
“Suriyeli çocukların eğitimi önündeki bir diğer engel ise dil sorunu. Türkçe dil desteği olmadığı için çocuklar devlet okullarına gidemiyor, gidenler de eğitimlerini sürdürmekte zorlanıyor.” (YY)