Gökşin Sipahioğlu, önceki gün (3 Ekim) rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. O günden beri tedavisi süren Sipahioğlu'nun ölüm haberi bu sabah (5 Ekim) yerel saatle 08.00'de geldi.
1961 yılında ''füze krizi'' sırasında Küba'ya girmeyi başaran tek batılı gazeteci olması ve 1968 Paris olaylarını yansıtan fotoğraflarıyla dünyaca da aralarında bulunduğu dünyanın sıcak bölgelerindeki çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir foto muhabiri olarak biliniyor.
Sipahioğlu en çok 1955 yılında çıkan 6-7 Eylül Olayları'nın çıkışına neden olmak hatta planlamakla suçlanmıştı. Sipahioğlu yazıişleri müdürlüğünü yaptığı İstanbul Ekspres Gazetesi'nde Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin saldırıya uğradığı haberine attığı başlık nedeniyle bu tartışılmıştı.
Ölümünden bir süre önce Abdurrahman Antakyalı'ya verdiği röportajda kendisini şöyle savunmuştu: "Haberleri ya radyodan ya da Anadolu Ajansı'ndan alıyorduk. Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin hasara uğradığına ilişkin haber her iki kaynaktan da geldi. O dönemde akşam gazeteleri önemli olayları ikinci baskı ile duyururlardı. Ben de, gazetenin sahibi Mithat Perin'e sormadan ikinci baskı yapmamıza karar verdim. Saat 14.30 sularında aradığımız Atina elçiliğimizdeki bir ataşeden de olayı doğrulattık. Haberi sekiz sütun üzerinden, 'Atatürk'ün evi bomba ile hasara uğradı' diye verdim. Hakkımda üretilen asılsız haberlerde, güya, ''Atatürk'ün evi bombalandı' diye manşet attığım yazılıyor hala. Attığımız manşetin altında Yunan Hükümetinin, 'Bizim bu olaylarla hiçbir ilgimiz yok' resmi tebliğini de koymuştum. Üzüldüğüm, bu olayların aslının ne bana, ne de beni işe alan ve hala hayatta olan Osman Karaca'ya sorulmamasıdır. Bu konuda hep yalan yazıldı, iğrenç şeyler yazıldı hakkımda. Altan Öymen ve Özgen Acar'ın dışında bu konuyu doğu düzgün yazan olmadı. 'Bu olayları Adnan Menderes, Gökşin Sipahioğlu ve Mithat Perin tertip etti' iftirasını atanlar bile oldu. Oysa bir yıl sonra Adnan Menderes'in baskısı ile gazetemden kovuldum."
Daha sonra yurtdışına çıkan Gökşin Sipahioğlu, 1973 yılında kurduğu SİPA'yı maddi sıkıntılar yüzünden 2001 yılında Fransız medya grubu ''Sud Communication''a satmıştı. SİPA ajansı, 30 milyon civarındaki fotoğraf arşiviyle dünyanın en büyük üç fotoğraf ajansından biri olarak gösteriliyor.
Sipahioğlu, Fransa'da üne kavuşan çok sayıda muhabiri mesleğe kazandırmasıyla da tanınıyor. Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 2007'de Sipahioğlu'na ''Legion d'Honneur'' nişanını vermişti. Fransa Kültür Bakanlığı da Sipahioğlu'nu 2003 yılında sanat ve edebiyat nişanıyla ödüllendirmişti.
* Abdurrahman Antakyalı'nın röportajının tamamı için tıklayın.