"Gazeteciler İçin Haber Atölyesi"nin altıncı günündeki Gökçer Tahincioğlu sunumunda, yargı haberciliğinde yapılması gerekenler ve nelerin haber yapılabileceği üzerinde durdu. Katılımcılara yargı haberi yazdırdı.
Yargı haberciliğinde yapılması gerekenler
Gökçer Tahincioğlı, gazeteci olmak isteyen kişilerin, öncelikle haberin nasıl yapıldığı ve hangi kaynaklarla konuşularak oluşturulduğu üzerine düşmesi gerektiğini vurgulayarak, yargı haberciliği yapmanın aşamalarını anlattı.
*Öncelikle bir yerin nasıl çalıştığını öğrenmek gerekir. Yargı/adliye habercisinin iş yeri de adliyedir. Dolayısıyla adliyede neler var, hangi bölümler neye bakıyor, ne iş yapıyor, bunları öğrenmemiz gerekir.
*Savcılık ve avukatlar meselesinde hangi savcı ve avukatın hangi dosyaya baktığına, hangi mahkemede hangi davanın görülüyor olduğuna bakmamız gerekir.
*Yargı haberciliğinde suçüstü savcılığı vardır. Oraya sık sık bakmanız gerekir. Adliye polisiyle aranızın da iyi olması lazım.
*Mahkeme takibi yapmak, duruşmaların nasıl izlendiğini bilmek, deneyimlemek gerekir.
*Bu yüzden bir duruşma defteri yapmanız gerekir.
*Adliye muhabirleri için savcı büroları en zorlu olan kısımdır. Muhabir savcıyla muhattap olmak ister, savcı ise istemez. Buralardan bilgi almak çok zordur.
*Avukat tanımak zorundasınız ve onları sıkı tutmalısınız. Çok avukat tanıyan her zaman avantajlı oluyor.
Neleri haber yapacağız?
Katılımcılara örnek olaylar gösteren Tahincioğlu, bir yargı haberinin nasıl kurulması gerektiği üzerine değerlendirmeler yaptı.
Tahincioğlu, yargı haberciliği yaparken, haber yapabileceğimiz aşamalara değindi;
- Bir kişiye yöneltilen suçlamayı bilmiyorsanız bile, tek başına bir gözaltına alınmanın haberi yapılabilir.
- Gözaltına alınan biri varsa, kaç gün gözaltı süresi verildi, ne zaman savcılığa çıkacak, kişiye yöneltilen suçlamanın ne olduğu gibi haberler yapılabilir.
- Suç duyurusu haberiyse dilekçenin kendisi zaten haberdir. Verilen ifadeyi alabilirsek bu bizim için her zaman iyidir. Çünkü ifadenin her satırı önemlidir.
- Savcılık ifadesini alamadık diyelim, sonra mahkemeye sevk edildi. Bu noktada mutlaka hakimlik ifadesi alınabilir.
- Sonra bu dosyayı takip etmek gerekir. Dosyayla ilgili avukatın açıklamaları gerekir.
- Sonraki aşama ise bekleme aşamasıdır. Tutuklanan kişi ne yapıyor, cezaevi koşulları nasıl gibi haberler de yapılabilir.
- Aldığımız iddianameleri okumamız gerekiyor. Kişi hangi maddeden yargılanıyor ona bakmalıyız. CMK VE TCK’yı iyi bilmek ve yasal okuma yapabilmek gerekir.
- Mahkeme zamanı da savunmaların, ara kararların, avukat savunmalarının yani mahkeme takibini yapmak gerekir.
Tahincioğlu daha sonra, katılımcılardan bir olay örgüsü üzerinden aşama aşama yargı haberi yazmalarını istedi. Yazılan haberler üzerinden yapılan yanlışları ve kullanılan dili değerlendirdi. (SO)
Gökçer Tahincioğlu hakkında
Gökçer Tahincioğlu, sırasıyla Bursa Setbaşı İlkokulu, Ankara Yükseliş Koleji, Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi’nde eğitim gördükten sonra Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Anabilim Dalı’ndan “Askeri Darbeler Öncesi ve Sonrası Medya Özgürlüğü” konulu yüksek lisans teziyle mezun oldu.
1997’de Milliyet Gazetesi’nde muhabirliğe başladı. Milliyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda adliye ve yargı muhabirliği görevlerini yürüttü. 2010’dan itibaren Milliyet Gazetesi Ankara Haber Müdür Yardımcılığı ve Ankara Haber Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Bu süreçte “Yüzleşme” adlı köşede, insan hakları odaklı yazılar kaleme aldı.“Hayata Dönüş Katliamı” haberiyle Musa Anter Yılın Haberi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Rafet Genç Haber Ödülü’nü aldı.“İHD Baskını” fotoğrafıyla ÇGD İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü’ne layık görüldü. Bütün Türkiye’nin telefonlarının izlendiğine ilişkin “Biri Bizi Gözetliyor” haberi ile Metin Göktepe Yılın Haberi ödülünü kazandı. Aynı haberden dolayı hakkında özel yetkili savcılıkça soruşturma başlatılarak, gözaltı işlemi yapıldı.
Bu soruşturma ile hakkında yaptığı haberlerden dolayı açılan diğer dava ve soruşturmalar nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden, gazeteci Kemal Göktaş’la birlikte Basın Özgürlüğü Ödülü aldı. Yargıtay Başkanı, MİT ve Alaattin Çakıcı bağlantılarını gösteren haberleriyle, gazeteci Tolga Şardan’la birlikte Abdi İpekçi Yılın Haberi ödülünü kazandı.
Hrant Dink suikastini gerçekleştiren Yasin Hayal’in Trabzon’daki bombalı eylemlerine ilişkin “Bomba Adaleti” haberiyle Çağdaş Gazeteciler Derneği haber ödülünü aldı. Kocası tarafından eklem yerlerinden vurulan Arzu Boztaş’ın hikayesini anlattığı “Arzu’nun çığlığı” haberiyle TGC Başarı Ödülü’ne layık görüldü. “Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler?”, “Beyaz Toros” ve “Devlet Dersi” adlı kitaplara imza attı. 1 Ekim 2018’de Milliyet Gazetesi’nden ayrıldı.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 8 Kasım'da Gazeteciler İçin Haber Atölyesi başladı. Atölye 16 Kasım'a kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.