Haberin Kürtçesi için tıklayın
Bu yıl yapımını İmroz Eğitim ve Kültür Derneği’nin üstlendiği, her yıl 14-16 Ağustos’ta düzenlenen Gökçeada Meryem Ana Panayırı iptal edildi. Gerekli izinlerin alındığı panayırın iptal edilmesinin gerekçesi CİMER'e gelen şikayetler.
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Tepeköy Muhtarlığı’nın onayı ve Gökçeada Kaymakamlığı’nın izni alınarak organize edilen panayırla ilgili yetkili makamlara kimi şikayetlerin yapıldığını, bu ortamda panayırın organize edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
"Kaymakamlık izni alınmıştı"
Dernek açıklamasında şöyle dedi:
“Geleneksel 15 Ağustos Meryem Ana Panayırı’nı bu sene İmroz Eğitim Kültür Derneği olarak üstlenmeye ve elde edilecek geliri Okullarımız ile Tepeköy Muhtarlığı’na bırakmak üzere yola çıktık. Başlıca amaçlarımızdan biri, günün dini anlamı vesilesiyle yüzyıllardır yapılan kutlamayı yeniden geleneksel haline döndürebilmek ve bir arada eğlenme kültürüne katkı sağlayacak bu panayırdan elde edilecek geliri de eğitim öğrenim faaliyetleri ile Tepeköy’ün ihtiyaçları için kullanmaktı.
"Bu amaçla çıktığımız ve Tepeköy Muhtarlığı’nın onayı sonrası Gökçeada Kaymakamlığı’ndan izin alarak tüm hazırlığını yaptığımız Panayır organizasyonu hakkında çeşitli şikayetler yapıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Yüzyıllardır imece olarak süregelen panayırımızın ticari bir faaliyete dönüştürülmeye çalışılmasına karşı olduğumuzu ifade etme ihtiyacını hissediyoruz.
"Bu şartlar altında gerçekleştiremeyeceğiz"
“Bu seneye mahsus gecikmeli olarak organizasyonunu üstlendiğimiz panayırımızı bu şartlar altında gerçekleştiremeyeceğimiz kanaatine varmış bulunmaktayız. Ancak yukarıda belirttiğimiz amaçlarla ve yüzyıllardır süre gelen ticari kaygılardan uzak gelenekselleşmiş haliyle bu panayırı bundan sonraki yıllarda gerçekleştirmek için gönüllü olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Meryem Ana Panayırı hakkında
Panayır her yıl Gökçeada'da her yıl 14-16 Ağustos arasında düzenleniyor. Meryem Ana'nın göğe yükselişinin kutlandığı yortuya denk gelen bu panayırda, Yunanistan'da ve başka ülkelerde yaşayan adalılar, onların çocukları ve torunları bir araya geliyor.
Hristiyan inanışında azizlerin ölüm günü şenlik gibi kutlanıyor. Rumlar tarafından düzenlenen panayırın yapıldığı dönem adanın en kalabalık olduğu zaman dilimi.
Tepeköy, panayıra evsahipliği yapan köy. Hala devam eden geleneğe göre, 14 Ağustos akşamı hayvanlar kesiliyor ve kazanlarda pişiriliyor. 15 Ağustos'da köyün meydanına kurulan kazanlarda yemek, tatlı, şarap dağıtılıyor ve toplu halde yeniyor. Sonra dans, şarkılar başlıyor.
Panayırdan elde edilen gelir de eğitim-öğretim faaliyetleri ve panayırın yapıldığı Tepeköy'ün ihtiyaçları için kullanılıyor.
Panayırda bu yıl geleneksel dans ekibi eşliğinde Petros İmvrios, Lambros Kafkulas ve Troia Trio sahne alacaktı.
(HA)