Bir Rum vatandaşın Gökçeada'da mülk edinmeyi istemesi ancak tapudan bu konuda zorluk çıkarılması üzerine gelişen süreçte İçişleri Bakanlığı'nın 09.01.2012 tarih ve 14899 sayılı yazısı ile Gökçeada ve Bozcaada ile ilgili tedbirlerin kaldırıldığı ortaya çıktı.
Süreci izleyen Avukat Erhan Pekçe Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği'nin "Gökçeada ve Bozcaada konusunda verilmiş Milli Güvenlik Kurulu kararları, bakanlıklar arası protokoller ve pek çok idari düzenleme vardır" ifadesinin yer aldığı dilekçesine dikkat çekti. Bunun Gökçeada üzerinde uygulanan politikaları gösterdiğini anlattı.
"Ayrımcılık yapılıyor"
Avukat Pekçe'nin Gökçeadalı yeni evlenecek bir çiftin adada bir yer almak için tapuya gitmesine şahit olmasıyla başladı her şey.
Genç çiftin ileride üzerine ev yapması için kadının babası bir yer almak istedi, fakat mülkiyetini kızının üzerine kaydettirmek istiyordu. Ancak tapudan aldığı yanıt Rum oldukları için bunun yıllar sürecek bir prosedür gerektirdiği yönündeydi. Erkek Rum olmadığı için arazi onun üstüne kayıtlı olacaksa işlemin hemen yapılabileceğiydi.
Konuyu şans eseri duyan Pekçe'nin durumu anlamak üzere tapuya girmesiyle uzun bir yasal süreç de başlamış oldu. Pekçe Tapu Müdürlüğü'nde yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
"Dediler ki, eğer bir Rum vatandaş gelirse Bölge Müdürlüğü'ne yolluyoruz, onlar da Yabancılar Şube'ye yolluyor, MİT'e yolluyor, bazen iki sene bile sürebiliyor; bazen de ret cevabı da gelebiliyor. Onun belgeleri de var. İki kişiye ret cevabı gelmiş..."
Bunun üzerine harekete geçen Pekçe bunun ayrımcılık olduğunu belirterek bilgi edinme kanununa dayanarak neden bu uygulamanın olduğuna dair bir dilekçe verdi.
"Dilekçeyi hangi makama verdiyseniz o makam cevap verir kanun gereğince. Ben Gökçeada Tapu Sicil Müdürlüğü'ne verdim ama cevap Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Bursa 4. Bölge Müdürlüğü'nden geldi."
Cevapta 4222 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nun 16. maddesine atıfta bulunuluyor, milli menfaatlere gerekçe gösterilerek niçin bu uygulamanın olduğu konusunda cevap verilemeyeceği bildiriliyordu.
Temyizde açığa çıktı
Erhan Pekçe bu kararın kaldırılması ve cevap verilmesi için Bursa İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkemeye bu kez Ankara'daki Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşaviri yabancıların mülk edinmesiyle ilgili kanun üzerinden bir yazı gönderdi.
Rumların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirten Pekçe davayı kazandığını, mahkemenin önce açıklama yapılmaması için devletin çıkarlarının gerekçe gösterildiğini, sonra herkesin bildiği, gizli olmayan yabancılar kanununun gerekçe gösterilmesini anlamlı bulmadığını söyledi.
Dava sonucunu temyiz eden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bu kez temyiz dilekçesinde, Gökçeada ve Bozcaada üzerine verilmiş Milli Güvenlik Kurulu kararlarından, bakanlıklar arası protokollerden ve idari düzenlemelerden söz etti.
Dilekçede "İçişleri Bakanlığı'nın 09.01.2012 tarih ve 14899 sayılı yazısı ile Gökçeada ve Bozcaada ile ilgili tedbirlerin kaldırıldığı bildirilmiş olup, konuya ilişkin olarak, anılan Bakanlık'la yapılan yazışmaların sonucu tedbirlerin kaldırılıp kaldırılmayacağı idaremizce de değerlendirilmektedir" ifadesi yer aldı.
Dilekçedeki ifadelerin devletin bu konuda "tedbirler" aldığının deşifresi olduğunu anlatan Avukat Pekçe Gökçeada Kaymakamlığı'na yeni bir dilekçeyle "İçişleri Bakanlığı'nın Gökçeada üzerindeki tedbirleri kaldırıp kaldırmadığı"nı sordu.
Suç duyurusu yapılacak
Kaymakamlığın cevabında bu konuda bir bilgilerinin olmadığını ve İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi gerektiğini söylediğini belirten Pekçe, ayrımcılık yapılarak suç işlendiğini ve "Milli Güvenlik Kurulu ve bu konuda memuru suça sevk eder şekilde kararlar alan ve bu kararları uygulayan tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağını" söyledi.
Pekçe'nin yerel mahkemede kazandığı dava temyiz aşamasında sürüyor. Gökçeadalı gençler ise istedikleri yeri alamayınca adadaki bir Rum'dan başka bir yer aldı. Gökçeada'da Rumların Rumlara mülk satışının önünde bir engel bulunmuyor. (YY)