UAÖ Türkiye Şubesi konunun kişilerin denize atılmaları noktasındaki trajik boyutu olduğu kadar, sağ kurtarılan kişilerin bundan sonra onları bekleyen akıbetlerinin de ciddi kaygı verici olduğunu açıkladı.
Sorumlulara dava açılmalı
UAÖ Türkiye Şubesi Yunanistan yetkililerinin konu hakkındaki bilgilerin doğruluğunu objektif ve bağımsız bir soruşturma ile araştırması, sorumlu olduğu tespit edilen kişiler hakkında dava açılmasının sağlanması gerektiği görüşünde.
Bu şekilde yakalanan kişilerin iltica prosedürüne erişimlerinde ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşandığını söyleyen örgüt "Yakalanan veya gözaltına alınan kişilerin yapılan sorgularında, onların ülkelerinden ayrılış nedenlerinin irdelenmeyip, sadece insan kaçakçılarının bulunmasına ve Pasaport Kanunu'na aykırılığa yönelik bir sorgu yürütülmesi eksikliktir" diyor.
UAÖ Türkiye Şubesi, İçişleri Bakanlığı'na, Dışişleri Bakanlığı'na, Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne ve İzmir Valiliği Yabancılar Şube Müdürlüğü yetkililerine bugün kaygılarını iletti.
"Türkiye'nin çekince koymaksızın taraf olduğu 1951 Sözleşmesi madde 33 ve geleneksel hukukta yer alan geri gönderilmeme ilkesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 3. maddesi ve İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi 3. maddesi, bu tür durumlarda sınırdışı işlemlerinin ciddi anlamda kontrol altında tutulmasını gerektirmekte, yetkililere bu gereğin yapılması konusunda sorumluluk yüklemektedir."
Örgüt, dikkatsizce alınabilecek bazı sınır dışı kararların bu kişilerin en az denize atılması kadar hayatlarında ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak, bir çok olayda yapılan sınır dışı işlemlerinden sonra; kişilerin adil olmayan yargılama, işkence, kötü muamele ve hatta ölüm cezası ile karşılaştıklarını raporlaştırdıklarını hatırlatıyor.
Göçmenlerin verdiği bilgiyi UAÖ de doğruluyor
Geçen pazartesi (25 Eylül) gerçekleşen olayın ardından Karaburun Jandarma Komutanlığı'nın verdiği son resmi bilgilere göre kurtarma çalışmalarında beş Tunuslu, bir Iraklı olmak üzere toplam altı kişiye ölü; 19 Tunuslu, beş Filistinli, beş Iraklı ve iki Lübnanlı toplam 31 kişiye ise sağ olarak ulaşıldı.
Çalışmaların ardından kurtarılan, 31 kişiden 2'si kadın. Sağ olarak kurtarılan kişilerin verdikleri bilgiye göre, kayıp olan üç Tunuslu ise halen aranıyor. Ancak sağ olarak bulunma ihtimalleri düşük. Ölü ve sağ olarak toplamda ulaşılan kişi sayısı ise 37.
Göçmenler, Yunanistan karasuları ile toprağına ulaşmalarına rağmen Yunanistan resmi birimlerince kendilerinin bir sürat motoruna bindirilerek Türkiye karasularına kadar getirildiklerini ve burada kısmen elleri serbest kısmen elleri bağlı olarak denize zorla atlamaya zorlandıklarını, kendisi atlamayanların da denize atıldıklarını dile getirmişlerdi.
Konu hakkında yerinde araştırma yapan UAÖ Türkiye Şubesi Başkan Yardımcısı avukat Taner Kılıç ve avukat Sibel Yılmaz'dan oluşan temsilciler sağ kurtarılan kişilerden aldığı bilgilerle olayı doğruladı.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi heyeti, sağ kurtarılan yabancıların bileklerinde oluşan ekimozları tespit etti.
Londra'da bulunan UAÖ Uluslararası Sekretaryası, Yunanistan araştırmacısı ve UAÖ Yunanistan Şubesi de konu hakkında araştırma başlattı. (EZÖ)